Család

Baba vagy karrier? Mindkettő!

Igenis teremthetsz összhangot a bébi és a meló között. A babázós hónapok után simán megszervezheted a baba ellátását és a háztartási teendőket, miközben a munkába is visszatérhetsz!

Hihetetlen, de máris eltelt! Vagy hosszúnak érezted a babával otthon töltött időt? Mostantól biztosan felgyorsul az életed, át kell szervezned a hétköznapokat, egyszerre több területen is helyt kell állnod, hogy visszatérsz a munka világába.


Kettős szerepben

Az első héten talán kissé idegenül érzed magad a munkahelyeden, ám az sem lehetetlen, hogy megdöbbenve veszed észre, alig jutott eszedbe napközben a kisbabád. A kusza érzések egészen természetesek. Adj időt magadnak, amíg megszokod az új élethelyzetet. Így voltál ezzel akkor is, amikor a munkát a kisbabás életre cserélted. A visszaállás már könnyebb lesz, hiszen az előző tapasztalatokkal a hátad mögött most rugalmasabb vagy. Jó taktika a teljes erőbedobás helyett a fokozatos erősítés: az első hetekben a már ismert munkafolyamatokba kapcsolódj be, újabb projektet csak néhány hónap elteltével vállalj. Az első hetek lelki megterhelése hamarosan oldódik, így a munkabírásod is nő.

Ha lehetőséged van rá, az első hónapokban dolgozz részmunkaidőben, vagy élj a szoptató anyáknak járó munkaidő-kedvezménnyel. Barátkozz meg új önmagaddal, fogadd el a korlátaidat, becsüld a teljesítményedet, anélkül, hogy korábbi önmagadhoz hasonlítanád magad. Értékes munkaerőnek érezheted magad akkor is, ha most a munkán kívül más is fontos számodra. Nehezebben megy ez, ha valaha szívesen belefeledkeztél a munkába, sokat túlóráztál, és megmosolyogtad azokat a kolléganőidet, akik laptoptáska helyett pelenkázótáskával jártak, naponta többször telefonáltak a bébiszitternek, délután pedig rohantak haza a picihez. Fordítva is igaz persze: nem csak az a jó anya, aki két évig a homokozó szélén üldögél. Lelkiismeret-furdalás nélkül, önbizalommal vállalhatod azt, ami jó neked és a családodnak.

Baba és karrier? Vissza a munkába

 

Karrier vagy munka?

Ideális esetben ugyanott folytatod a munkát, ahol abbahagytad. Ám kiderülhet, hogy már közel sem érdekel annyira, mint korábban, vagy az érdekes projekttel más foglalkozik, átszervezték a munkafolyamatot, kedvezőtlenebb munkakörülmények között találod magad, esetleg a főnököd és a munkatársak nem tekintenek teljes értékű munkaerőnek, kisbabád mégsem bírja a bölcsődét… Számos oka lehet, hogy kevesebb örömet találsz most a munkádban, s úgy érzed, jól induló karriered megtorpant, nincs előbbrejutási lehetőséged. Gyors kiugrás vagy türelem? Az előbbire csak akkor szánd el magad, ha végképp nincs maradásod, és biztos az újabb lehetőség.

Szervezd meg a segítséget!

• Ha bölcsiben helyezted el a kicsit, szervezd meg, hogy pároddal felváltva hozzátok-vigyétek, esetleg mindennap a nagyi hozza el már a délutáni alvás után. Így ők is sétálhatnak még egy kicsit, neked pedig nem kell rohannod érte.
• Nagy könnyebbség, ha hétvégére nem kell vásárolnod, főznöd, hanem a nagyinál vendégeskedtek, esetleg leugrotok egy kínaiba, vagy egyszer-egyszer pizzát rendeltek.
• Ki szeret babázni? Szingli barátnőd vagy a babára vágyó sógornőd? Biztosan akad valaki, aki időnként „elrabolja” tőletek egy-egy hétvégi délutánra a kis trónörököst.
Készítsetek tervet a következő hétre: mikor ki vásárol be, ki megy a bölcsibe, mikor kell a nagyinak besegíteni.
• Ugorjatok neki együtt a házimunkának! Ha közösen végzitek, gyorsabban halad, eredményesebb és szórakoztatóbb is. A közös munka is ápolja a párkapcsolatot.

A kisgyermekes években nem a meredek karrierépítésen van a hangsúly, inkább azon, hogy bizonyítsd, megbízható, kitartó munkaerő vagy. A szürkének tűnő évek alatt is sok hasznos tapasztalatot szerezhetsz, amelyet a későbbiekben, amikor már nagyobb lesz a csemetéd, és kevésbé szorul rád, bőven kamatoztathatsz. Nem jelent végleges lemaradást, ha most „csak” dolgozol, és a szakmai előmenetelt későbbre halasztod. Nem utolsó szempont az sem, hogy a családi bevételhez te is hozzájárulsz, és könnyítesz a párodra nehezedő „családfenntartói” terheken. Kiegyensúlyozottabb lehet a kapcsolatotok, ha nem hagyod, hogy a hagyományos szereposztásba zuhanjatok.

Ésszerű tervezéssel

Sajnos legtöbbször szűkre szabottak a lehetőségek, és nem kedved szerint döntesz. Inkább arról van szó, mennyire tudsz alkalmazkodni a körülményekhez, mennyire tudod kiaknázni az adott helyzet előnyeit, illetve tompítani hátrányait. Minden esetben rugalmasságra, kreativitásra van szükséged, hogy összeegyeztesd a valóságot az elképzeléseiddel. Széleskörűen térképezd fel a lehetőségeket, számolj a potenciális segítséggel, és terveidet ültesd át gondolatban a gyakorlatba: valóban odaérsz húsz perc alatt, mindennap tudja vállalni az anyósod a babát, megéri bébiszittert fogadni? És még az is előfordulhat, hogy mire mindent megszervezel, más helyre települ a munkahelyed, megbetegszik a nagyi, a kicsi nem bírja a bölcsit, vagy kis testvér jelentkezik. Erre az esetre készíts B tervet: mi van akkor, ha… Ezt a kérdést már előre felteheted magadnak, és kidolgozhatod a második változatot. A pici mellett nem érdemes mindent egy lapra feltenni, mert elég nagy a valószínűségük a váratlan helyzeteknek.

Családbarát megoldások

Baba és karrier? Vissza a munkába Ilyennek tűnik a részmunkaidőben és az otthon végezhető munka. Valóban beválhat nálad is, ha van ilyenre lehetőséged, ha jó szervező és fegyelmezett vagy. A baba szempontjából a részmunkaidő napi négy-, esetleg hatórás változata a legmegfelelőbb. Ebben az esetben egészen rendezett a napirendje, hamar megszokja, mikor mész el, mikor lát újra, és nem olyan hosszú az az idő, amelyet nélküled tölt el, illetve elegendő idő marad még mindennap közös játékra, sétára, mesére. Ilyen rendszeres munka mellett a bölcsi is jó megoldásnak kínálkozik. Hátrányos azonban a sok „elveszett” idő, ha messze van a munkahelyed, s így a közlekedésre és a munkára fordított idő aránya kedvezőtlen. Ezért sokan a heti két vagy három teljes munkanapot választják inkább. Kicsit nehezebb lesz a kisbabának, hiszen több napon keresztül együtt vagytok, majd egy egész hosszú napra eltűnsz, majd ismét úgy hiszi, minden rendben, ám te megint eltűnsz… Ilyen időbeosztásban bölcsibe nem veszik fel, a nagyi vagy a bébiszitter jön hozzátok, esetleg te viszed oda a kicsit. Bébiszitter mellett kérdésessé válik, anyagilag megéri-e egyáltalán részmunkaidőben dolgoznod.

Az otthon végzett munkánál a közlekedésre vesztegetett idő és pénz megmarad, ez máris nyereség, de azért így is szervezést igényel. A munka jellegétől is függ, hogy el tudod-e végezni a kicsi nappali alvásidejében és éjszaka, vagy valakinek gondoskodnia kell-e a piciről, amíg te dolgozol.

Teljes munkaidőben

Így teljesíthetsz jól

• Válaszd külön a munkahelyi és az otthoni gondokat! Mindkét helyen eredményesebb vagy, ha csak arra figyelsz, amit éppen csinálsz.

• Kérdezd meg azonnal, ha valamit nem értesz. Lehet, hogy a távollétedben változott valami, minél előbb megtudod, hogyan folynak a dolgok most, annál hamarabb belerázódsz.

• Munkahelyeden csak mértékkel beszélj a babáról és a családi életről.

• Ha bölcsiben van a pici, próbáld megszervezni, hogy ne mindig neked kelljen hiányoznod a munkahelyedről, valahányszor beteg.

A szakmai előmenetel és az anyagiak szempontjából ez a legelőnyösebb munkavállalási forma. Mozgósítsd tartalék energiádat, hiszen a napi nyolcórás munka, a közlekedés, a nap hátralévő részében a babagondozás vagy gyereknevelés, a háztartás, a párkapcsolat ápolása különös megterhelést jelent. Ha ilyesmire vállalkoztál, lehet, hogy neked éppen ez szükséges ahhoz, hogy a legjobb formádat hozd. Nagyszerű, ha örök életű elemmel működsz, ám tedd széppé családtagjaid számára is ezt az időszakot!

A kicsinek biztonságot nyújt, ha a rengeteg változás mellett megőrzöd számára az otthon töltött időszakból a szopás meghittségét. Az első hónapokban valószínűleg éjjel szeretne kárpótlást kapni a nappali anyamegvonásért. Az egész családnak könnyebb, ha átmenetileg együtt alusztok, és éjszaka is megszoptatod, ha igényli. Reggel és este pedig még hosszú időn keresztül szoptathatod. Beszéljétek meg, mi az, ami párodnak a kapcsolatotokban nagyon fontos, és nem szeretne lemondani róla huzamosabb időn keresztül. Na és hol maradsz te? Vajon számodra a munka a hobbit, a kikapcsolódást és a szabadidős tevékenységet jelenti? Hogyan lehet úgy összeegyeztetni a családtagok igényeit, hogy tartósan senki ne járjon rosszul? Nem lehetetlen, de jó szervezésre, segítségre mindenképpen szükséged lesz.

 Tipp: ismerd meg a kisbabás, kisgyermekes anyák és apák jogait! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top