Család

Nő a gyermekek veszélyeztetettsége a nyári szünetben

A nyári iskolai szünet idején és az óvodák indokolatlan nyári bezárásával növekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Több százezer "kulcsos" gyermek cselleng az utcákon a nyári szünetben, mert szüleik dolgoznak.

Növekszik az utcai és otthoni gyermekbalesetek száma, sok gyermek ráadásul éhezik is. A munkavállaló szülőnek nincs annyi szabadsága, hogy gyermeke mellett maradjon az iskolai szünetek idején.

Házi feladat az önkormányzatoknak
Sérti az Európai Unió szociális és foglalkoztatáspolitikája által prioritásként kezelt, a család és a munkahely összeegyeztetését segítő ellátások fejlesztésére irányuló törekvést, ha napokra, hetekre, hónapokra bezárják az óvodákat, iskolákat, vagy nem a szülők munkaidejéhez igazítják a nyitva tartást. A nyári tanítási szünet idejére az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését azon gyermekek számára, akiknek szülei munkavégzésük miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.

Nő a gyermekek veszélyeztetettsége a nyári szünetben

Törvény értelmében a települési, fővárosi kerületi önkormányzatoknak a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról helyi rendeletet kell alkotniuk. Az önkormányzati rendeletből tájékozódhatnak a szülők a nyári szünet előtt a gyermekek napközbeni ellátásával kapcsolatos intézkedésekről, különös tekintettel az iskola és az óvoda feladataira. A gyermek napközbeni ellátásának igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő kérelmére történik.

Az óvodai nyitva tartásról
Az óvodában nincs nyári szünet! Az óvoda egész évben nyitva tartó közoktatási intézmény, amelynek nyári bezárása törvénysértő intézkedés, mivel 251 munkanapot finanszíroz az állami költségvetés. Törvény írja elő azt is, hogy az óvoda heti nyitvatartási ideje 50 óra, amelyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel.

Nyári munka a pedagógusoknak
Az őszi, téli, tavaszi és nyári szünet csak a tanulók számára iskolai szünet, a pedagógusok számára tanítás nélküli munkanap. Minden pedagógiai és szakmai szolgáltató intézménynek egész évben nyitva kell tartania, különösen nyáron, amikor a szülők gyermekeikkel együtt vehetik igénybe a logopédiai, nevelési, pályaválasztási és más szolgáltatásokat. A közoktatási, a gyermekvédelmi és a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket össze kell hangolni, hogy a munkavállaló szülők nyugodtan tudjanak dolgozni, ne idegeskedjenek gyermekük elhelyezése miatt, ne kelljen ütközniük munkaadóikkal – kockáztatva állásukat –, mert a napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama nem a szülők munkarendjéhez igazodik.
Bővebb információ a  Magyarországi Szülők Országos Egyesülete honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top