Nyári gyümölcs, de érdemes belőle télre is „menteni” egy keveset. Fagyaszd le, és ha a hűvösebb időkben bármikor előveszed, finom süteményeket készíthetsz belőle. Ha nincs kedved sütizni, akkor turmixot is készíthetsz belőle. Sütirajongóknak ajánljuk a következő receptet, amely nemcsak egyszerű, de még a sütőt sem kell használnod.
Hozzávalók:
45 deka málna
két banán
25 deka sovány túró
2 deci tejszín
egy zacskó zselatin fix
45 deka porcukor
nagyjából 10 deka babapiskóta-tallér
A málnából válogass ki és tegyél félre körülbelül 25 szép nagy szemet, a többit keverőbottal keverd a túróba. Villával törd egészen pépesre a banánt, csepegtess rá egy kis citromlevet, és forgasd a málnás túróba. A keverőbottal verd fel keményre a tejszínt, és tedd félre. Egy percig keverd a gyümölcsös túrót a zselatin fixszel együtt, majd a porcukorral is keverd még legalább fél percig, végül óvatosan forgasd bele a felvert tejszínt. Öblíts ki vízzel egy kis (másfél literes) kuglófformát, és öntsd bele a krémet – nem lesz egészen tele. Domború felükkel lefelé rakosgass rá piskótatallérokat: egyet-egyet körben a külső cakkokba, a többivel akár összetörögetve töltsd ki a réseket. Tedd a hűtőbe éjszakára. Tálalás előtt borítsd lapos tálra: szorítsd a tortatálat a kuglófformára, és hirtelen mozdulattal fordítsd meg. Ha nem akar kijönni, picit rázogasd meg, vagy visszafordítva késsel nyúlj be körbe a széle alá, és ismét borítsd ki. Késsel simítsd el az esetleges egyenetlenségeket. Díszítsd piskótatallérokkal és málnaszemekkel.
Recept: Balányi Klári