Család

10 dolog, amit minden kamasznak tudnia kell

Tinikorban, vagyis 14-15 évesen az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig van legalább 10 ok is arra, hogy a kamaszok jobban figyeljenek egészségükre.

Következzen az a 10 legfontosabb tünet, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

1. Duzzanatok
Minden tini ismeri a pattanásokat. Ezek a legtöbb esetben teljesen normálisak, maguktól elmúlnak, ám ha még napok múlva is látható, nem változó küllemű a duzzanat, akkor mindenképpen szakemberrel szükséges megnézetni, mivel ezekben az esetekben fertőzéssel lehet dolgunk. Különösen akkor fontos az orvosi segítség, ha bőr alatti vagy valamilyen nyirokmirigy-duzzanattal találkozunk.

2. Kimaradt menstruáció
A tinilányoknál elmaradó menstruáció nem csak a feltételezhetően nem kívánt terhesség miatt lehet. Kezdetben ugyanis a legtöbb kamasz lánynak még rendszertelen a mensese, de egy-két éven belül az első vérzés után már rendesen beáll a havi ciklus. Ha minden rendben van, és késik a menstruáció, akkor a terhességen és a stresszen kívül még számos komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

3. Makacs pattanások
A visszataszító pattanások minden tini életét megkeserítik; leginkább akkor tudnak bedurranni ezek a kis kiütések, amikor éppen randevúra készülnek. Szerencsére ma már remek megoldások léteznek a makacsabb aknés panaszokra is, vagyis a legjobb megoldás, ha ilyenkor orvoshoz fordulunk, hiszen könnyen lehet, hogy remekül eltüntethetők a pattanások nagy mennyiségű smink állandó használata nélkül is.

10 dolog, amit minden kamasznak tudni kell

4. Irgalmatlan fejfájások
A fejfájás nagyon gyakori jelenség. A baj akkor kezdődik, ha ezek rendszeresen visszatérő fájdalmak, és olyan mértékű fájdalommal járnak, amivel már nem lehet iskolába sem menni, illetve a rendszeres fájdalomcsillapító használata elengedhetetlen. A fejfájás sok mindent jelezhet, a szemészeti problémáktól kezdve az allergiáig bezárólag számos egészségügyi ok húzódhat meg a hátterében, de általában van megoldás a panaszokra.

5. Folyamatos köhögés
A folyamatos köhögés akkor nem meglepő szövődmény, ha egy nemrég lezajlott influenza után jelentkezik. Ám más esetben a szervezet ilyenkor több betegséget is jelezhet, lehet az ok tüdőgyulladás vagy akár TBC is, de egész egyszerűen kimerültség is lehet a háttérben, na és persze a dohányosoknál maga a cigaretta. Ha makacs köhögőrohamok jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvost felkeresni.

6. Nehéz légzés, fulladás
Ha hirtelen olyan érzés fog el, mintha nem kapnánk levegőt, akkor valószínűleg asztmával állunk szemben, vagy valamilyen allergiás reakcióval – ez a két leggyakoribb ok az ilyen panaszok mögött, de természetesen még számtalan lehetőség fennáll ebben az esetben is. Ami nagyon fontos, hogy ilyenkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert akár fiatalon és egészségesen is bele lehet halni a kezeletlen asztmába.

7. Nemi szervi fertőzések
Ezek legtöbbször a szexuálisan terjedő betegségek jelei. Ilyenkor a tini jobb, ha felkeres egy szakrendelést vagy STD-centrumot (speciális nemibeteg-gondozó központok), és nagy ívben kerüli a szexuális kontaktust mindaddig, míg a betegségét nem diagnosztizálták, és nem kezelték ki maradéktalanul. A megelőzés legjobb eszköze pedig az óvszerhasználat.

10 dolog, amit minden kamasznak tudni kell

8. Gyakori vizelés
A gyakori vizelés akkor problematikus, amennyiben ez a gyakoriság eléri a félóránként jelentkező vizelési ingert, illetve ha az éjszakai alvást többször megszakítva jelentkezik a panasz. Az esetek többségében egy hólyaghurut vagy húgyúti fertőzés áll a tünetek hátterében, de mindenképpen orvost szükséges felkeresni, mivel ezek a panaszok kamaszkorban akár a cukorbetegség kialakulását is jelezhetik – sajnos a legfrissebb adatok szerint ennek előfordulása – különösen a fejlett országokban – egyre gyakoribb.

9. Eltűnő életkedv
Amennyiben egy kamasz azt érzi, hogy már semmi nem érdekli, kimerült, és mindennel olyan nehéz foglalkozni, akkor depresszióval állhatunk szemben. Ezek az érzések egyébként teljesen normálisak tinédzserkorban, de amennyiben hosszabb ideig fennállnak, mint két hét, akkor feltétlenül az iskolapszichológust vagy orvost kell felkeresni – annál is inkább, mivel már remek gyógyszerek léteznek a depresszió kezelésére.

10. Bőrfertőzések
Az égett vagy sérült bőrfelületet a tinik hajlamosak elbagatellizálni, vagyis nem foglalkozni vele, pedig ez óriási hiba. Az olyan sebekkel ugyanis, amelyek néhány órán belül sem kezdenek varasodni vagy behegedni, illetve folyadék vagy genny szivárog belőlük, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top