nlc.hu
Család
Kérdőív az éhező családoknak

Kérdőív az éhező családoknak

Módszertani változtatásokat javasol egy amerikai kutatócsoport annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék az éhező családok beazonosítását, és ezzel meggyorsítsák a segítségnyújtást.

Gyors kérdés, hatékonyabb segítség

A Marylandi Egyetem kutatói szerint le kell rövidíteni az eddig 18 kérdésből álló Household Food Security kérdőívet, amely azt hivatott eldönteni, hogy egy családot fenyeget-e az éhezés, és szükség van-e szociális segítségre. A kutatók szerint két egyszerű eldöntendő kérdéssel már biztonságos választ kaphatnak egy család állapotáról. A két javasolt eldöntendő kérdés a következő: 1. Az elmúlt 12 hónapban aggódtam amiatt, hogy elfogy-e az élelmünk azelőtt, mielőtt pénzhez jutok, és be tudok vásárolni. 2. Az elmúlt 12 hónapban előfordult, hogy a vásárolt élelmiszer elfogyott, és nem volt pénzünk bevásárolni.

Kérdőív az éhező családoknak

A kutatók az elmélet 30 ezer fős mintán való tesztelésekor arra az eredményre jutottak, hogy az első kérdésre az éhező családok 93 százaléka válaszolt igennel, míg a másodikra 82 százalék. Ez azt jelenti, hogy ezzel az egyszerű két kérdéssel magabiztosan beazonosítható az éhező családok döntő többsége – írja Physorg.com.

Az eredményeik a kutatók szerint azért fontosak, mert a gyorsteszttel lényegesen lerövidíthető az idő a probléma felismerése és a segítségnyújtás között. A kérdéseket gyorsan felteheti a szociális szektor bármelyik képviselője, és azonnal segítséget nyújthat az éhező gyermekeknek.

Az Egyesült Államokban az éhező gyermekeket azért is nehéz azonosítani, mert külsejükben nem tűnnek alultápláltnak. Szüleik ugyanis jellemzően a magas zsír- és cukortartalmú olcsó ételeket engedhetik meg maguknak, ami egyoldalú és egészségtelen táplálkozáshoz, továbbá elhízáshoz vezet.

Forrás: ELTE TÁTK, hírlevél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top