Család

A kisgyerekek is utánozzák a dohányzást!

A holland Nijmegeni Egyetem vizsgálata szerint már az egészen kicsi gyerekek is hajlamosak utánozni a szülők dohányzási szokásait.

Rebecca de Leeuw holland viselkedéskutató és kollégái 4–5 éves gyerekeket vizsgáltak: aszerint osztották őket csoportokba, hogy dohányoznak-e a szüleik, majd egy kiskonyhával berendezett játszóházban arra kérték őket, hogy játsszák el, felnőttkorukban hogyan fognak vacsorázni. A dohányzók gyermekei háromszor olyan gyakran játszották el az étkezés utáni rágyújtást, mint a nem dohányzó szülők csemetéi.

A kisgyerekek is utánozzák a dohányzást!

 
„Már ebben a korai életkorban is összekötik a gyerekek a vacsorát és a cigarettázást – meséli a kutatónő. – Azt persze eddig is tudtuk, hogy a kicsik utánozzák a dohányzó szülőt, és pozitív példának tekintik a dohányzást, de az teljesen új felismerés volt számunkra, hogy ez már 4–5 éves korban ilyen határozottan jelenik meg.” De Leeuw szerint a következtetéseknek a megelőzésben lehet majd hasznát venni: „A kisgyerekes szülőket figyelmeztetni kell arra, milyen következményei lehetnek, ha a gyerek előtt gyújtanak rá. Valószínű ugyanis, hogy a dohányzó szülők mellett felnőtt gyerekek maguk is könnyebben vagy korábban szoknak rá a cigarettára.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top