Család

Érettségi után – Diploma vagy nyelv és szakma?

A felvételt első körben nem nyert fiatalok még augusztus 10-ig pótfelvételizhetnek, de már csak költségtérítéses képzésekre. Így nem árt átgondolni, hogy mibe fektetjük időnket és pénzünket: diploma vagy egy jól megválasztott szakma a nyerőbb?

Július 22-én kiderültek a felvételi ponthatárok, a diákok tehát már tudják, bekerülnek-e első körben a felsőoktatásba. Idén 10%-kal többen jelentkeztek, mint tavaly, viszont a felvettek aránya közel azonos mértékben csökkent. Pótfelvételezni még augusztus 10-ig lehet, de már csak költségtérítéses képzésekre, így nem árt megfontolni, hogy mibe fektetjük az időnket és a pénzünket. Mi jövedelmez jobban, a diploma vagy netán egy jól megválasztott szakma?

Az felsőoktatásban az első körös felvételi során beteltek az államilag finanszírozott férőhelyek, és a pótfelvételin már csak egy szak jelölhető meg. Választék van bőven, a felsőfokú intézmények összesen 160 alapképzést és 60 felsőfokú szakképzést hirdettek meg. A döntés tehát nem könnyű, azok, akik kihagynak egy évet, nagyobb eséllyel lemorzsolódnak – támasztja alá EIKKA kutatása. A diplomaszerzési vágy egyik fő oka, hogy a diákok félnek a munkanélküliségtől, mégis sok diplomás hiába keres munkát, vagy kénytelen a végzettségén kívül elhelyezkedni. Eközben a felsőfokú szakképzésekre csak az elmúlt években kezdenek felfigyelni. Ezek a közoktatásban megszerzett érettségire  épülő, OKJ-s bizonyítvánnyal záruló képzések elsősorban az elhelyezkedést célozzák, de más előnyökkel is járnak, nemcsak szakmát adnak rövid idő alatt a tanulók kezébe, de például a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájában kiemelt számú nyelvórával – angol, német –  is bővítik a tanulók ismereteit.

Érettségi után - Diploma vagy nyelv és szakma?

„Ne minden áron a diploma legyen a cél, az elhelyezkedést a nyelvtudás és egy keresett végzettség jobban segítheti – javasolja Lukács Éva, a Magyar Üzleti Tudományok Főiskolájának karrier tanácsadója. A MÜTF-ön széles a választék, a pótfelvételin Európai Uniós üzleti szakügyintéző, energetikai, vagy mechatronikai mérnökasszisztens mellett még számos lehetőség várja a diákokat. Mindez magas szintű nyelvi képzéssel egészül ki, heti akár nyolc órában oktatnak üzleti, gazdasági vagy szakmai nyelvet. Egy általános, heti négy órás nyelvnyelvtanfolyam ára 35 ezer forint körül mozog, a MÜTF-ön ennél jóval intenzívebb képzést kapnak a diákok csak az első félév során, amely tandíjának 50%-t a pótfelvételizők számára elengedik. A műszaki vonal mellett 60 képzésből választhatnak a felvételizők országszerte fsz képzést, indul csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó, adóigazgatási szakügyintéző, sportkommunikátor, sajtótechnikus, webprogramozó, de művészeti képzésre is jelentkezhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top