Család

Ha gyermeket szeretnénk, először magunkat kell rendbehozni

Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálás. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, és sokszor valóban hormonális eltérések állnak a meddőség hátterében.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azonban holisztikus szemléletű természetgyógyász, reflexológusként az életmódbeli és a lelki okokat is kutatja.   

Elsődleges vizsgálatok

Egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni mindkét félnél, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor mágneses rezonanciavizsgálatra vagy egy komplett hormontükörre is szükség lehet. Ehhez a vérvizsgálat mellett a hölgyeknél fel kell térképezni a bioritmust, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből, vagy nyálból. Ha nincs szabályos menstruációs ciklus, akkor szabadon választott időpontokban történik az ellenőrzés. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi.

Szóba jöhetnek még a szimulációs-gátlós próbák, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége Ez a vizsgálat szintén vérvétellel jár. A serkentő, vagy gátló hatóanyagot tablettával vagy injekcióval juttatják a szervezetbe és megadott időpontokban: (0 percnél, 30, 60 és 120 perc elteltével) vérvételt végeznek a hormontartalékok meghatározására. A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából egy hónap alatt zajlanak le.

Ha gyermeket szeretnénk, először magunkat kell rendbehozni


Mire jó a megtekintés és a kikérdezés?

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella röntgen, amely megmutatja, hogy az agyfüggelék-mirigy méretében durva eltérés van-e. Az avatott szem felfigyel néhány jellegzetes külső jegyre: ilyen lehet például a szőrnövekedés, vagy épp a szőrzet hiánya, férfiaknál a túlzottan sima, puha szőrtelen bőr, nőknél a tejcsorgás, amikor nem szoptatnak. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben.    
– A meddőség holisztikus szemléletű megközelítésénél ugyanilyen fontos számomra a kikérdezés. Utánajárok azoknak a magánéleti és munkahelyi nehézségeknek, amelyeket a szervezetnek naponta le kell küzdenie, tolerálnia, szabályoznia kell. Biztos vagyok benne, hogy a jól bevált sémák mellett mindenkit csak egyénileg lehet kezelni. Különösen azért, mert hozzám általában a nehezebb, problémásabb estek kerülnek – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, természetgyógyász.

Talán furcsán hangozhat, de a kikérdezésnek ki kell terjednie még a székelési szokásokra is, hiszen ebből is fény derülhet a gyenge emésztésre, vagy például a krónikus székrekedés segítheti a petefészek rendellenességek(cysták) kialakulását , és a pajzsmirigy problémák is okozhatnak székelési gondokat és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal

A célzott táplálkozásterápia segíthet

A szakember szerint a meddőséggel küzdő pároknál az étkezés is kritikus pont lehet, olyannyira, hogy egy megfelelő táplálkozásterápia akár még sikertelen inszemináció esetén is segíthet. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, problémát okozhat még a túlzott tejfogyasztás is. Manapság egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon. Emögött az áll, hogy a tejben lévő  kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár. Az energiaegyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ez valahonnan el kell venni. Ha tehát a lombikbébi nem sikerül, minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást be kell szüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani egy glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készétel, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Bár a glutamát (E620-628 közt) a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelék-mirigy. Ráadásul bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek. Érdemes tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és a lehető legkevesebb ételízesítőt használni, valamint elolvasni az élelmiszerek összetevőit. Mivel a mesterséges édesítőszerek is többlet feladatot adnak a májnak, ezeket is érdemes elhagyni.    

Testi-lelki felkészülés

Ha valaki babát szeretne, mindenképpen jót tesz a fogantatás előtt egy kis méregtelenítés, a szervezet áthangolása, a testi-lelki megtisztulás. 3 hónappal a tervezett fogantatás előtt abba kell hagyni a fogamzásgátlók szedését, az eltorzított hormonális környezetet ennyi idő alatt képes helyrehozni a szervezet. A férfiaknál ez a 3 hónap pedig ideális a cigaretta letételére. Meddőség esetén a testsúlyt is érdemes rendezni, hiszen mindkét véglet káros lehet: a túl alacsony testsúly, de az elhízás is okozhat hormoneltolódást.

Ha egy nő életet szeretne adni, először magát kell rendbe hoznia. A lelki stressz természetes módon hat a fizikai síkra. Először minden nőnek el kell fogadni, hogy képes anyává válni, sőt, magát a női létet kell átélni, megélni. Testet, lelket, szellemet egységben kell vizsgálni és rendbe hozni ahhoz, hogy szülővé válhassunk.

Forrás: www.endokrinkozpont.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top