Család

A hisztigéptől a királylányig – avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Királylány, hisztigép, okoskodó, talpraesett, őszinte, és még sorolhatnánk a jellemző vonásokat. Összeállításunkat az életből szedtük, és bár nem érdemes komolyan venni, igyekeztünk olyanokat írni, amilyenekkel a mindennapi életben mégiscsak találkozhatunk.

Nem vagyunk egyformák, ahogy a gyerekek sem. Próbáltunk típusokat összeállítani, de természetesen a felsorolt gyerektípusok nincsenek kőbe vésve, és a lista korántsem teljes. Ellenben lesz olyan, akire több típus is illik majd…

Királylány
Édes, tündibündi, eljátszik, bájosan mosolyog, gyakran „nem is e világban él”. Sokszor csak akkor látod napközben, ha ebédhez szólítod, egyébként nagyjából a hangjából tudod, hogy még „megvan”. Kedvenc foglalatossága a babázás: öltözteti, vetkőzteti, a haját fésüli, és közben beszél hozzájuk. Ez a típus nagyon kreatív, a babáival olyan történeteket játszik el, amelyekből egy egész mesekönyvet meg lehetne írni.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Az iskolában is a toll a királylány, a ceruza a királyfi és a radír a királylányka – meg is van a család. Ha megkérdezed, mi szeretne lenni nagykorában, a válasz: királylány. Sokat énekel, táncol, és naponta többször átöltözik. Jó barátságban van a tükörrel, és néha anya sminkszereit is kipróbálja. Szereti a rózsaszín kütyüket, a szobája fala, sőt még a bútor is ilyen. Gyakran baldachinos ágyban alszik, királylányos ágyneműben, és alig fér el a saját ágyán a sok plüssállattól és babától.

Hisztigép
Ha kell, ha nem, üvölt. Minden kell neki, és ha nem kapja meg, amit akar, őrült pánik lesz úrrá rajta. Toporzékol, levegőt sem vesz, annyira hergeli magát, még a szemét is becsukja. Csak akkor nyitja ki, ha megkapta a vágyott dolgot, akkor viszont egy másodperc alatt múlik el minden hasfájása. Még az sem zökkenti ki a szerepéből, ha próbálod elviccelni a dolgot, és próbálsz mást felajánlani, vagy egyáltalán nekiállni elmagyarázni, hogy azt most miért nem.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Az időzítések nagymestere: csak olyan helyen csinálja a banzájt, ahol tutira nem fogsz nekiállni kiosztani, mert sokan vannak. Kiharcol mindent, mert tudja: kártyával nem lehet mindent megvenni, így a csendet és a nyugalmat sem. Még mielőtt azt gondolnád, hogy ez a típus csak lányban létezik, tévedsz! A fiúk is tudnak – néha még nagyobbat is – alakítani, nemcsak lány társaik.

Koravén/okoska
A felnőtt-társaságot kedveli, ha jön a vendégsereg, odaül közéjük, és mindenbe beleszól, ha tudja, ha nem. Fontoskodik, mindig tudja a tutit. Minden társát kiosztja, csak ő tudhatja, mindenki más maximum sejtheti a dolgokat. Minden parázs vitát ő rendez le, ő az osztálybizalmi vagy a gyerekek szószólója.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Nincs olyan dolog, amiről ne tudna, viszont olyan sincs, aki nála jobban meg tudná oldani. Nagyon büszke magára minden tisztázott feladat után, és gyakran hangoztatja, hogy neki köszönhető. Belőlük lesznek a legjobb főnökök. Sokan szeretnének ilyet, ugye?

Idegesítő/piszkálódó/rossz fej
Minden lében kanál, mindenre kíváncsi. Még ki sem nyitod az ajtót, ő már a konyhád közepén áll, és kérdezgeti, hogy mi micsoda. Nem hagy élni, ő száll be elsőnek az autóba, és ő száll ki először. Mindent szeret tudni, és beleüti az orrát a nagyok dolgába. Sokszor jobban is tud mindent mindenkinél – előbb szerzel tudomást tőle a szomszéd néni új szeretőjéről, mint az egész utca összevetve. Mindig siet, futva közlekedik, és egy percig sem tud egy helyben ülni. Még az ebédet is futtában fogyasztja, így sosem lesznek súlyproblémái, hiszen az elfogyasztott falatot abban a pillanatban le is mozogja magáról.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Laikus számára onnan is felismerhető, hogy a bevásárlóközpont összes során végigrohan, sosem időz sokat, maximum addig, amíg felméri a terepet. Gyakran piszkálódik, például csak úgy ad egy „tockost” másoknak, vagy elszedi a labdát, amivel másik tíz játszik, majd miután tudja, hogy rosszat csinált, nem megvigasztal, hanem azt kéri, hogy adják vissza neki. Finoman fogalmazva: általában nem a társaság kedvence.

Szégyenlős/anyámasszony katonája
Csak az anyukája szoknyája mellől hajlandó kikukucskálni, kommunikálni viszont senkivel nem szokott. Gyakran azt sem tudjuk, hogy milyen a hangja, pedig jó ideje ismerjük. Már korán alkalmazza a „hallgatni arany” mondást, pedig az ilyen gyerekek egyáltalán nem butuskák, sokkal többet tudnak, mint azt gondolnánk. Csak hát: néma gyereknek anyja se érti… Barátságokat is nehezebben kötnek, mert ők a gyerekek társaságában is nehezen oldódnak fel.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Ha mégis megszólalnak, szégyenlősen lehajtják a fejüket, és megijednek a saját hangjuktól, sőt el is pirulnak. Gyakran célpontjai a nagyszájú és agresszív gyerekeknek, akik előszeretettel szívatják őket, tudván, hogy zavarba jönnek, sőt még el is sírják magukat – viszont kontrázni biztosan nem fognak. Belőlük kétségkívül nem lesznek véleményvezérek, de van rá példa, hogy felnőttkorukra mégis kommunikatív személyekké válnak.

Társaság középpontja/talpraesett/jó fej
Ők azok, akikért él-hal a közösség: mindig tudják, hogyan vonzzák maguk köré a gyereksereget. Viccesek, kedvesek, mindig van egy használható ötletük, többnyire őszinték: ami a szívükön, a szájukon, de nem bántóak. Az oviban mindenki nevét és jelét már az első nap tudják, és velük a beszoktatásnál sincs semmi probléma.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Az összes szülinapi zsúrra és pizsipartira hivatalosak, mindenki az ő társaságukat keresi. Minden huncutságban benne vannak, és nagyon jól érzik magukat ebben a szerepben. Minden helyzetet jól kezelnek, mindenre tudnak megoldást, és a többiek általában vakon követik őket.

Nagyszájú/agresszív
Igazi hangadók a csoportban, akiktől tartani kell. Ők azok, akik minden ok és magyarázat nélkül püfölik a társukat, visszabeszélnek a nevelőknek, és idejük nagy részét vagy a sarokban töltik, vagy büntetésből szemetet szednek. Ám őket ez sem rettenti el a következő vadulástól. Előszeretettel bántják a kisebbet és a gyengébbet.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Az udvaron üvöltve rohangálnak, és minden útjukba kerülő tárgyat páros lábbal a holdig rúgják, még akkor is, ha látják, hogy azzal éppen valaki más játszik. Sőt, akkor leginkább! Az ilyen gyerekek szülei sosem értik, hogy miért mindig az ő gyerekükre panaszkodik a nevelő, amikor az olyan, mint a kis angyal: „Ez is csak pikkel ránk!” – mondogatják.

Sportgyerek/futballfan
Már kiskorában C. Ronaldo-mezben feszít, és lábszárvédőt visel még az iskolában is. Az apuka általában megszállott focirajongó, aki már csak annak a hírére, hogy gyereke lesz, lázasan készül focistát faragni belőle. Gyakran meccslátogatásokkal töltik a hétvégét, és a szobájában biztosan találsz dedikált mezt. Ezek a gyerekek az iskolatáska mellé focit visznek magukkal, és a szünetben is a bogyót fejelgetik, ha nincs társuk, a falnak.

Hisztigéptől a királylányig - avagy a leggyakoribb gyerektípusok

Ezek a gyerekek a délutánjukat biztosan edzésen töltik, ahol egyetlen szurkolótáborként apuka csápol a kispad közelében. Az összes focista és külföldi egyesület nevét kívülről fújja, és a bajnokság eredményeit is bármikor megkérdezheted tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top