Család

7 lábadozós tipp

Idén sem úsztátok meg az ősz végi betegséget? Ha túl vagytok a nehezén, segítünk néhány tippel, hogy jobbá tehesd a lábadozás napjait!

1. Várd ki a gyógyulást!

Biztosan fáradt vagy, kialvatlan, és bőven elég volt átérezni a kicsi fájdalmát, félelmét. Milyen jó, hogy ennek vége! Mégis jobb, ha még adsz a kicsinek néhány napot. Ha már közösségbe jár, csak akkor menjen újra, ha teljesen meggyógyult! Ha bébiszitter vigyáz rá, amíg dolgozol, akkor is próbálj inkább otthon maradni vele. Így esélyt adsz arra, hogy fizikailag és lelkileg is összeszedje magát, és ne essen vissza az első adandó alkalommal.

2. Játsszatok!

Nyüzsgés, kismotorozás, bukfencezés nélkül unalmas az élet. Szükség lesz egy kis találékonyságra, hogy a pici egy helyben is elüthesse az időt. Ez az építőjátékok, az öltöztetőbaba, a gyurmázás, a mese ideje. Nem szerencsés, ha a tévé helyettesít naphosszat, bár érthető, ha nem állsz folyamatosan a kicsi rendelkezésére. Erre az időre szabad tévézés helyett válassz igényes animációs filmet vagy érdekes, izgalmas mesecédét.

3. Tiszta levegőt!

Ha már nem lázas, nyugodtan menjetek ki a tiszta levegőre, vagy legalább szellőztess gyakran. Kint kevesebb a kórokozó, a hűvös-párás környezetben megszűnik az orrdugulás, szünetel a köhögés. A mozgás is jót tesz a lábadozónak, persze csak a séta, nem a futkározás. A hancúrozáshoz még erőt kell gyűjteni!

7 lábadozós tipp

4. Bújjatok össze!

A betegség miatt kialakult stressz önmagában is gyengít. A testközelség viszont biztonságot, erőt ad. Lehet, hogy meglep, de az összebújás műszerekkel kimutatható változásokat okoz a szervezetben. Az ilyenkor felszabaduló hormonok gyógyító, nyugtató hatása egyértelmű. Ez jár neked is és a babának is.

5. Finomságok, ahogy tetszik

A legjobb, ha tudomásul veszed, hogy a betegnek általában rossz az étvágya. Ne erőltesd az evést, ne adj neki kólát, édességet csak azért, hogy végre elfogadjon valamit. Étvágygerjesztő gyógyszerre sincs szükség. Tálalj könnyű ételeket, egyen annyit, amennyit szeretne. Ha a baba még szopik, és betegsége alatt visszatért a „csak anyatej” menüre, ne aggódj, most erre van szüksége. Ha jobban lesz, elfogadja majd az eddig megszokott ételeket is.

6. Légy türelmes!

Van olyan gyerek, akit lelkileg is megvisel a betegség. A láz, a fojtó köhögés, a tele orr okozta légszomj ijesztő élmény lehetett számára. Lehet, hogy zaklatottak lesznek az éjszakái, többször fölsír. Ilyenkor rád van szüksége, hogy megnyugtasd. Lehet, hogy újra bepisil vagy dadogni kezd. Ne ess kétségbe, szinte biztos, hogy néhány héten belül megint a régi lesz, de ehhez bizony türelem kell. Ne dorgáld, fogadd el most így, ez is a lábadozás része.

7. Segítség a gyógyszertárból

Beszéld meg a gyerekorvossal, melyik vitamint vagy gyógynövénykészítményt lehet szedni a megelőzés érdekében, vagy melyik probiotikum segíthet a gyorsabb felépülésben. Mindig figyelj arra, hogy a gyereked súlyának, életkorának megfelelő terméket kapjon, mert a túladagolás problémát okozhat! Ha a kicsi antibiotikumot is szed, jót tesz, ha probiotikumot is adunk neki. A probiotikumok a bélrendszerben hatnak, védik a bélflórát, kedvezően befolyásolják az immunrendszert, ezáltal erősítik a természetes védekezőképességet, így segítve a gyorsabb felépülést.

Lábadozóemlékek

Tükrös paplanhuzatunk volt. Amikor beteg voltam (de csak akkor), megengedték, hogy sátrat csináljak belőle, aládugdostam a macikat és a könyveket, azok tartották fel a huzatot. Ez az egyik legszebb gyerekkori emlékem. (Rita)

A gyerekrendelő mellett volt a gyerekkönyvtár, útközben meg egy jó könyvesbolt. A könyvtárban vagy a könyvesboltban mindig választhattam egy könyvet, amit anyu felolvasott nekem, amíg lábadoztam. Még mindig érzem a könyvtár illatát. (Magdi)

Én a gyerekeimnek kuckót építettem az ágyuk meg az íróasztaluk közé, partvisnyéllel és lexikonokkal kellett kifeszíteni egy takarót. Lehetett alatta kalandozni meg zseblámpázni. Végül mindig egészen komoly építmény jött létre, én is élveztem. (Kálmán)


Cikkünk a Kismama novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Sovány baba, dundi baba?
  • Vírusok várandósan
  • Szuperhős az apukám!
  • Válassz lázmérőt!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top