Család

10 tipp, hogy a gyerek szeressen olvasni

A legtöbb szülő szeretné, ha csemetéjét elbűvölné a könyvek világa, és olvasni szerető felnőtt válna belőle. Lássuk, melyek azok az egyszerű praktikák, amelyekkel egy kisgyerek érdeklődése szinte észrevétlenül az olvasás felé terelhető.

1. Mutass példát!
Ha esténként folyton a tévé előtt gubbasztasz, ne várd, hogy srácot rabul ejtsék a könyvek! Legyen az olvasás az életed része – így lesz a legkönnyebb olvasóvá nevelni a kicsit, hisz azt utánozza majd, amit tőled lát.

2. Játsszatok a betűkkel!
Ha a betűket először nem kötelező tananyagként, hanem játékként ismeri meg, nagyobb esélye lesz, hogy megszereti őket. Gyurmázás közben formáljatok „anya-betűt” vagy az ő nevének kezdőbetűit. Ugyanezt el lehet játszani süteményformákkal vagy a homokozóban is rajzolással. Persze az egész ábécét ne akard megmutatni, mert túllősz a célon!

3. Fokozatosan ismerkedjen a könyvekkel!
Az első „könyves élményekre” már pár hónapos korban is sor kerülhet: fürdés közben játszhat a vízálló könyvecskékkel, később nézegetheti a kemény laposakat, aztán jöhetnek az egyszerűbb képeskönyvek, majd pedig azok, ahol már rövid történet vagy versike is szerepel.

4. Lapozgassatok együtt!
A figyelemfelkeltő rajzok nemcsak a meséket segítenek megérteni, hanem a kicsik fantáziáját is beindítják. Hagyd, hogy beszéljen a képekről, nem baj, ha elrugaszkodik tőlük!

10 tipp, hogy a gyerek szeressen olvasni5. Mondókázzatok!
Ha élvezi a mondókák ritmusát, sőt ő is tud néhányat, máris közelebb került hozzá a könyv, hisz a segítségével ismerte meg a ritmusos versikék mókáját.

6. Mesélj neki rendszeresen!

Legyen a meseolvasás külön kis rituálé egy kiválasztott időpontban, így hozzátartozik majd a napirendhez! Jó, ha lefekvés előttre időzíted a mesélést, mert így a gyerek megszokja, hogy mesével és valamelyik szülő kellemes hangjával aludjon el.

7. Tudatosan válassz szöveget!
Dönts olyan történet mellett, amit szemed fénye könnyen megért és az érdeklődésének is megfelelő! Például a leíró jellegű szövegeket csak 9-10 éves kortól kezdik élvezni a gyerekek, a kisebbek a párbeszédes történetekért rajonganak.

8. Figyeld a reakcióit!
Meseolvasás közben ne feledkezz el a visszajelzésekről: ha a tetszik neki egy rész, akkor olvasd lassabban, érzékletesebben. Kölcsönözz különböző hangszíneket az egyes szereplőknek. Ha belekérdez a történetbe, fejtsd ki bővebben: időzzetek el a mézeskalács ház részleteinél, vagy írd le alaposabban Hamupipőke báli ruháját!

9. Teremts hangulatot az olvasáshoz!
Alakíts ki olvasókuckót: puha párnákkal, pokróccal, olvasólámpával és néhány csábító könyvvel. Ez legyen egy olyan zuga lakásnak, ahol akár napközben is nyugodtan, zavarás nélkül belemerülhettek az olvasmányokba.

10. Légy türelmes!
Előfordulhat, hogy a kicsi hamar megunja a mesét, vagy egyáltalán nem érdekli. Ilyenkor érdemes visszalépned egy szintet, egyszerűbb könyv után nézni, de az is lehet, hogy pár perc bőven elég volt aznapra a könyvből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top