Család

Szex a gyermek előtt? – Dr. Ranschburg válaszol

A szülők élhetnek nemi életet a gyermek előtt? – ezzel a kérdéssel fordult egy szülő dr. Ranschburghoz.

Tisztelt Doktor Úr!

Jelent-e bármilyen pszichés károsodást a babának, ha szüleivel egy szobában alszik, és a szülők közben nemi életet is szeretnének élni? Ez mindenképp kerülendő? Ha nem, akkor meddig és hogyan tartható fenn ez a helyzet?

Válaszát nagyon köszönöm előre is!

Vera

Szex a gyermek előtt? - Dr. Ranschburg válaszol

 

Kedves Vera!

A gyermeklélektannal foglalkozó szakemberek között örökös – meg nem szűnő – vita folyik arról: jót tesz-e a gyermeknek – és a szülőknek – a közös hálószoba. Mint bizonyára tudja, én azon a véleményen vagyok, hogy alacsony életkorban a szülő közelsége csak használhat a gyermeknek, főként akkor, ha ez a közelség – a közös szoba – a szülőknek sem okoz kényelmetlenséget. A gyermek megszületésével a házasfelek nemi élete szükségszerűen megnehezül – szerintem függetlenül attól, hogy közös vagy külön szobában alszanak-e. Csecsemőkorban a baba éjjelente többször is felébred, és sírásával megzavarhatja a legintimebb pillanatokat, egy-két éves korától pedig bármikor áttotyoghat a szüleihez, és „rajtakaphatja” őket.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív / Dömötör Csaba

Véleményem az, hogy nemi életet élni – különösen ha ébren van – még csecsemőkorában sem javasolt a gyermek előtt, később pedig különösen nem. Mindez nem jelenti azt, hogy a házaspár nem „kedveskedhet” egymással, hiszen a csókból, simogatásból, testi érintésből a gyermek sokat tanul, de az effektív nemi életet – a gyermek előtt – el kell kerülni. Hangsúlyozom, akkor is óvatosnak kell a szülőknek lenniük, ha a gyermek másik szobában alszik, és – nem tudom másképp fogalmazni – nagy szükség van a házaspár kreativitására, ha meg akarják ragadni a felhőtlen és örömteli házasélet lehetőségeit, melyre pl. nem csak éjszaka, és nem csak a szülői hálószobában akadhat alkalom.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top