Család

Anyabuli vagy bababuli?

A szüléssel nem szűnik meg a társasági élet, sőt! Ismerkedj meg az új dimenziókkal, lehet, hogy ezután még aktívabb leszel, s a gyerekkel együtt új barátokra is szert teszel.

Megszültél, túl vagy az első sokkon és az eufórián, s néhány hónap múlva talán azt is észreveszed, hogy a szoptatáson, fejésen és büfiztetésen kívül más dolgokon is jár az agyad. Mindenfélén. A gyerek leendő középiskolájától kezdve egészen a szóba jöhető fejlesztések tesztelésén át a szomszéd hat hónapos Lilikéjéig. A férjed szerint azért, mert nagyon ráérsz, a valódi ok azonban az, hogy társas lények vagyunk. Még a kisfiad, Pityu is, akinek egyelőre az ágyában lógó plüsstehén a legjobb barátja.
Mi, anyák azonban annál inkább tisztában vagyunk a dolog súlyával. A sorstársakkal folytatott beszélgetések, tapasztalatcserék évezredek óta a gyereknevelés legfontosabb információforrásai közé tartoznak.

Nem véletlen tehát, hogy az első harmatos sétáinkat a babakocsival mindenféle tervek szövögetésével töltjük. A szembejövő anyukát alaposan megvizsgáljuk, hogy vajon vele fogunk-e gyakran játszóterezni, s vajon kit tudunk behálózni, hogy rendszeres összejöveteleket tartsunk, lehetőleg mindig másnál. Amikor még egészen pici a baba, azaz fekvő egyéniség, nincs nagyon szüksége a szórakozás szervezett formáira. Neked azonban annál inkább! Egy hosszabb, esős időszak a négy fal között, és hamar eljutsz arra a pontra, amikor már a macskával is szívesen beszélgetnél.

5 fontos szabály
Ha baba-mama találkozót terveztek, ezekre a dolgokra figyelj!

Anyabuli vagy bababuli?1. Nátha miatt esőnap
Az első és legfontosabb a betegségstop. A taknyos kórok gyakorlatilag egész ősszel, télen és tavasszal jelen vannak az életünkben, zárt térben találkozásnál elkerülhetetlen, hogy letüsszögjék egymást a résztvevők. Ami ma még csak nátha, lehet, hogy holnap már középfülgyulladás.

2. Létszám
Ha összejövetelt szervezel, figyelj arra, hogy négy-öt gyereknél többet ne zárj össze, főleg totyogós korban ne, mert hamar káoszba fullad a játszódélután vagy -délelőtt. Míg a kisebbeknél az érdekes játékok okozhatnak vitákat, addig később a gyerekek személyiségéből is adódik, hogy kiválasztják már, kivel érzik jól magukat. Nem árt, ha ezt is igyekszel tiszteletben tartani. A hangzavar, a rengeteg új inger egyébként is hamar zaklatottá teheti a kicsiket. Ne feledd, ezek a találkozások nemcsak a felnőttekről szólnak, hanem a kicsikről is, ne „programozd” túl őket, hetente egy-két alkalom általában kielégíti társaságigényüket.

3. Játékok
Ha nem szeretnéd minden percedet visító gyerekek nyugtatásával tölteni, lehetőleg olyan játékot vigyetek magatokkal vendégségbe, amit a többiek is kipróbálhatnak. Azonban az alvópelenkára, cumira, rágókára próbálj ügyelni, ezek túlságosan személyes tárgyak. A túl sok játék sem jó, mert csak zaj és rendetlenség forrása. Olyasmiket hagyj elöl, amik lehetőleg lemoshatók, és nem a legféltettebb kincsek. Műanyag étkészlet-főzőcske, puha, nagyméretű építőkocka, gyurma, plüssállatka ideális játék lehet a legkisebb korosztálynak is.

4. Biztonság
Amíg a picik kevésbé mobilak, és csak heverésznek a játszószőnyegen vagy az öledben, egy-egy találkát végigcseverészhetsz a sorstárs anyákkal. Ezt a paradicsomi idillt azonban megszakítja majd a biológia, s a növekvő gyerekek egyre aktívabbak, valamint különbözők lesznek, a beszélgetés pedig egyre zaklatottabb lehet. „Ne vedd el! Ne öntsd ki! Mássz le! Gyere ide!” vezényszavakkal szakítjuk meg minduntalan az izgalmas eszmecseréket, ami persze még mindig jobb lehet, mint otthon megint egyedül számolni a perceket a kicsivel, hogy mikor jön végre haza apa. Ha valakinek a lakását áldoztátok be a találkozóra, a célszemély próbáljon a bababiztos állapotokra még jobban ügyelni, mint egyébként. Az a legjobb, ha mindenre potenciális veszélyforrásként tekintesz. Legyen egy vagy két kijelölt hely, amit amennyire lehet, lecsupaszítasz, a többi terület pedig maradjon tabu, ezt vendégként jó, ha betartod.

5. Napi ritmus
Ahogy nőnek a gyerekek, a napi ritmus lazábbá válik ugyan, de jó, ha betartod az alvásidőket, időzítsétek tehát úgy a találkozókat, hogy lehetőleg előtte vagy utána legyenek!
Kismamatipp: Egy e-mailes levelezőlista segítségetekre lehet a költségkímélő időpont- és létszámegyeztetésben.

Találkozzunk holnap! De hol is?

Ha már a helyről beszélünk, persze nemcsak a privát szférában lehet bababulit rendezni. Amíg jó idő van, a játszótér és a park is alkalmas arra, hogy egymás társaságát élvezhessétek. Barátságtalanabb időben már problémásabb a szervezés, de azért gyűjtöttünk néhány ötletet.

Költségkímélő

  • Találkozó áruházban kialakított gyerekjátszósarokban. A hely önmagában is bababarát, a játékok pedig helyben vannak. S míg a gyerekek jól érzik magukat, az áruház éttermében az anyákra és a babákra is főzött valaki! Jó példa az IKEA áruház.
  • A Máltai Szeretetszolgálat játszóterein mindenütt található olyan faház, amelynek egyik helyiségében rendszeresen találkozhattok, ha egyeztettetek a gondnokkal.
  • Jó megoldás lehet a helyi művelődési ház, faluház vagy a plébánia egyik terme. Érdeklődjetek a lehetőségek iránt!

Amiért fizetni kell

Anyabuli vagy bababuli?

  • Mehettek játszóházba is, nemcsak a rossz idő miatt! Itt semleges területen vagytok, s nem a saját játékkészletet és lakást harcolják le a kicsik. Eggyel kevesebb súrlódási felület a hosszú távú barátságért, egy lépés azonban a szűkebb konyhapénzhez. Egyes játszóházakban már akár 600 forintos óradíj fejében is csatlakozhattok a játékhoz, a felkapottabb és jobban felszerelt játszóházakban azonban 1200 forintos órabért is elkérhetnek (a legtöbb helyen létezik csoportkedvezmény, érdemes telefonon érdeklődni). Ezeken a helyeken a születésnapi-névnapi buliknak is megkérik az árát, gyerekenként 1500–3000 forintos díjjal két-három órára, amit a boldog ünnepelt fizet, de akár az egész játszóházat is ki lehet bérelni, ami már egy minimálbért is felemészthet, ötven-százezer forintos tétellel. A játszóházban akár gyerekfelügyeletet is kérhettek a nagyobbacskák mellé, egyébként beszélgetés helyett jobbára a csemetéd nyomában leszel.
  • Biztos siker, ám drága mulatság az élményfürdő, például a budapesti Aquaworld. Itt elkerített, tágas, színvonalas játszósarok, szoptatósarok, babamedence, hatalmas akvárium és önkiszolgáló étterem kényeztet, de abban persze nem lehetsz biztos, hogy sokat tudtok beszélgetni közben, hiszen a biztonságos játszósarok kivételével itt is állandóan a gyerekek nyomában kell lennetek. Webkamerán keresztül meg is nézhetitek, hogy fest a terep, hétköznap kedvezmények várnak! www.aqua-world.hu

No és a buktatók?

Alaposan elbizonytalanodhatsz, ha folyton összehasonlítgatod a gyereked tudását a másikéval. A fejlődés nem verseny, hanem saját ritmusban halad, kár ezen bosszankodni. A másik robbanásgyanús terület a tanácsadás. Mi, nők néha hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent jobban tudjunk, legalábbis a másik gyerekéhez jobban értsünk, s ezt sokszor nem is titkoljuk el. Egy-egy babatalálkozós időszak könnyen véget érhet néhány rosszkor, rossz helyen elmondott „ártatlan” vélemény miatt. Nem lesz jobb a helyzet akkor sem, ha a másik gyerekéhez, akár csak egyszer is, kicsit emeltebb hangon szólsz, vagy éppen a saját gyerekedre nem szólsz rá időben – miközben földig rombolja a másik anyuka gyerekének a tornyát, ezredszerre.

Barátkozni jó dolog, legyen szó a kicsik vagy a szülők szórakoztatásáról, hiszen társas lények vagyunk, már a kezdetektől. Ha nem elszigetelve neveljük a gyerekeinket, belőlük is szociálisan kulturált felnőtt válik, addig is legyünk toleránsak és kreatívak, és tartsuk be a bababulik játékszabályait is.

 

Anyabuli vagy bababuli?Cikkünk a Kismama decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Jön az angyal!
  • Hiperaktív kétéves?
  • Bababiztos lakás. 16 ravasz trükk
  • Amin tuti összeveszünk

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top