Család

Méhátültetés gyermektelen pároknak

A méhtranszplantáció akár már jövő évtől elérhetővé válhat a gyermektelen nők számára.
Méhátültetés gyermektelen pároknak 11 indok, amiért félünk a szüléstől

A sikeres állatkísérleteket követően az orvosok készen állnak a feladatra, hogy donortól származó emberi méhet ültessenek át gyermektelen nők szervezetébe. Az előzetes bejelentések alapján sok ezer olyan nő kapott új reményt, akiknek betegségből kifolyólag el kellett távolítani a méhét, vagy eleve méh nélkül születtek. Természetesen kritikus hangok is megjelentek, akik az áttörés kapcsán az élet szentségének meggyalázásáról beszélnek, és megkérdőjelezik a műtéti beavatkozás biztonságát.

Mats Brannstorm, a Göteborgi Egyetem professzora több mint tíz éve dolgozik a méhátültetéshez szükséges kifinomult műtéti technika tökéletesítésén. A professzor és kutatócsoportja korábban már sikeres méhtranszplantációs műtétet hajtottak végre egereken, patkányokon, bárányokon és disznókon, és most abban bíznak, hogy hasonló sikereket érnek el az embereknél is.

A londoni Hammersmith Kórház kutatói szintén sikeres méhátültetést végeztek nyulakon. Az eddigi egyetlen emberen végzett méhátültetés 2000-ben történt Szaúd-Arábiában, de sajnálatos módon a műtétet követő negyedik hónapban az adományozott szerv kilökődött.

A brit és a svéd tudósok egyetértenek abban, hogy a korábbi sikertelen műtét oka valószínűleg abban keresendő, hogy az új méhet nagyon nehéz volt megfelelően a szervezet komplex vérellátó rendszeréhez kapcsolni, de Brannstorm professzor úgy véli, hogy az azóta eltelt tíz év során rengeteget fejlődött a műtéti technika.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top