Család

Miért szeretik a kislányok a rózsaszínt?

Tudósok megállapították, hogy az, hogy a nők a pirost és a rózsaszínt, a férfiak pedig a kéket és a zöldet kedvelik – mindez a vadászó-gyűjtögető életmódra vezethető vissza.
Miért szeretik a kislányok a rózsaszínt? Barbie bevadult. Csak erős idegzetűeknek! 

Abban az időben a nőknek a bogyók színeire kellett odafigyelni, így fordulhatott elő, hogy a pirosra és a rózsaszínre reagálnak érzékenyen. Az ég kék színe és a fű zöldje pedig a férfiaknak üzente azt, hogy megfelelő az időjárás a vadászathoz.

Az elméletet először kínai tudósok vetették fel, akik 350 egyetemi hallgatót kértek fel arra, hogy három percig vizsgáljanak 11 színt, és ezután döntsék el, melyiket részesítik előnyben. A diákokkal személyiségtesztet is kitöltettek. Az eredmények kiértékelésekor azt fedezték fel, hogy a nők a rózsaszínt, a lilát és a pirosat, míg a férfiak a kéket és a zöldet szeretik. A narancssárgát az optimista, a citromsárgát pedig az idegességre hajlamos nők választották.

A Zheijang Egyetem kutatói így értékelték az eredményt: „A fehér szín általában a tisztaságot, a harmóniát és a frissességet jelképezi, ezért választják a keleti országokban élő hölgyek. Mindemellett elmondhatjuk, hogy számukra a piros különböző árnyalatai a kedvesek, szemben a férfiakkal, akik a kékes színeket részesítik előnyben. Ez jól illik a »vadászó-gyűjtögető« elmélethez, amely alapján a piros szín preferálása segítette az ősi asszonyokat megkülönböztetni az ehető bogyókat az éretlen vagy ehetetlen zöld színűektől.” Ezen felül abban is segítette a nőket, hogy a pirospozsgás arcú, tehát egészséges férfiakat válasszák társul.

A kutatók ezen ösztönös megérzések testet öltésének tartják, hogy a fiúcsecsemőket kékbe, a kislányokat pedig rózsaszínbe szokás öltöztetni. Korábban a szem kémiájának vizsgálatok azt is megállapították, hogy nemtől függ, kinek az agya milyen színre reagál. Az eredmények összecsengenek a New Castle-i Egyetem felfedezésével, amely szerint a névtelen kérdőíveken is ki lehet találni a kitöltő nemét pusztán annyiból, hogy milyen színt szeret.

 

Forrás: Medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top