Család

Kibillent egyensúly

Nehéz helyzetek minden család, minden ember életében vannak. Érhetnek minket balesetek, váratlan veszteségek, előfordulhat, hogy átmenetileg áldozatokká válunk.

Attól függően, hogy mennyire okoz egy nehéz helyzet alapvető változásokat egy család életében, mennyire befolyásolja a már megszokott működését, okozhat rövidebb-hosszabb távú lelki nehézségeket is a család tagjai számára. Ilyen helyzetekben a szülőknek – a fennálló problémák megoldásán és saját lelkük helyreállításán túl – a legnagyobb kihívást gyermekeik lelki egyensúlyának helyreállítása okozza.

Sokféle eseményt élhetünk meg traumaként. Komoly baleset vagy kár érhet minket a rutinos hétköznapok folyamán is bármikor. Elég egy csőtörés a falban, vagy egy komolyabb zárlat a vezetékekben, és megszokott életünk felborul, komoly károkkal kell számolnunk. Sokszor nem is gondoljuk végig, hogy mi lesz a legfájóbb veszteség. Ha a csőtöréskor elázik a konyha, hiába tartottuk öregnek és értéktelennek a berendezést, rájövünk, hogy anélkül mégsem lehet főzni és enni. Újonnan megvásárolni mindent pedig sokkal nagyobb teher, mint előre feltételeznénk.

Ha baleset történik, lehet, hogy hosszabb ideig nem tudunk dolgozni, és bizony, akkor anyagi veszteséggel is szembe kell néznünk, hiába tennénk túl magunkat amúgy könnyen egy lábtörésen. Bárki válhat átmenetileg munkanélkülivé, még akkor is, ha jól dolgozik, és jó végzettségei vannak. A cégek túlélésére nincs hatásunk. Ilyenkor fokozott a kockázat, hisz ha ilyenkor történik a baj, még nagyobb a csapás. Jól jön, ha lakásbiztosításunknak olyan kiegészítője is van, ami munkanélküliség idejére díjbeszámítást vesz figyelembe. Ha körülnézünk a lakásbiztosítások között, az piacvezető AEGON Biztosító Lakás és szabadidő biztosítás termékének van ilyen kiegészítője. Ráadásul online pár perc alatt meg is köthető az Aegondirekt.hu oldalán.

Sokakat meglep, de ennél is érzékenyebben reagálunk arra, ha támadás ér bennünket. Nem kell feltétlen fizikai támadásnak lennie. Elég, ha meglopnak bennünket, betörnek a lakásunkba, vagy néha még az is, ha csak hasonló helyzetet látunk vagy tapasztalunk magunk körül. Ez gyakran még akkor is komoly traumát okoz, ha maga a veszteség elhanyagolható. Sikertelen betörés vagy lopási kísérlet esetén magán a megtámadottság tényén is nehezen tesszük túl magunkat.

Kibillent egyensúly

 

Mi is az pontosan, ami a nyilvánvaló veszteségeken kívül kibillent az egyensúlyunkból?

A gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbak környezetüknek, ezért lelkiviláguk, belső egyensúlyuk is sérülékenyebb. Mivel nem tudják megvédeni magukat, a körülöttük levő felnőttek gondoskodására vannak bízva. Ha ez a gondoskodás megfelelő, a gyerekekben kialakul az az érzés, hogy a világ jó és biztonságos hely, ahol a többi ember alapvetően jó szándékú és nem kell tőle félni. Ez az alapvető biztonságérzés lesz az, ami elkísér bennünket egész életünk folyamán.

Amikor valami rossz történik velünk, ez a „hit” megrendül. Hirtelen úgy érezhetjük, kicsúszott a lábunk alól a talaj, mintha valamilyen másik világba csöppentünk volna. Úgy érezhetjük, hogy eddig tévesen gondolkodtunk, esetleg minden döntésünket, eddigi stratégiánkat hibásnak ítélhetjük. Hatalmas bizonytalanságot okoz ez, hiszen egyszerre nem is tudjuk, hogy ha eddig rosszul gondolkodtunk, most mit is kellene csinálnunk. 

Vannak lépések, amelyek átsegítenek bennünket ezeken a megterhelő helyzeteken.

1. Beszéljünk róla! – Nagyon fontos, hogy a minket ért sokkot megosszuk másokkal. A traumatikus eseményekre sokszor csak töredékesen emlékszünk vissza, és úgy érezzük, szeretnénk inkább elfelejteni, hiszen az emlékek az összes negatív érzést a felszínre hozzák, amit akkor átéltünk. Ennek ellenére szükségünk van rá, hogy megfogalmazzuk és kimondjuk felzaklató érzéseinket, különben kerülő úton térnek vissza: rémálmok, gyomorfájás, fejfájás formájában.

2. Igyekezzünk visszatérni a rendes kerékvágásba! Ha leestél a lóról, minél hamarabb ülj vissza rá! – így tartja a régi bölcsesség, és ez igaz is. Nem jó, ha engedünk a ránk törő bizonytalanságnak, és valóban hagyjuk, hogy felforduljon az életünk. Amennyire lehet, tartsuk magunkat a megszokott menetrendhez, így hamarabb visszatér a biztonságérzetünk. Fokozottan igaz ez a gyermekek esetében. Mivel az ő sorsukról a felnőttek döntenek, minél távolabb kerülnek a megszokott élettől, annál inkább nő bennük a félelem és a feszültség.

3. Vegyünk igénybe segítséget! Az előző tanácshoz kapcsolódva, ahhoz, hogy a dolgok minél hamarabb visszarendeződjenek eredeti vagy ahhoz nagyon hasonló állapotukba, gyakran segítségre van szükségünk. Ne féljünk ilyenkor kérni környezetünktől! Ha vannak tartalékaink, biztosításunk, megtakarításunk, ilyenkor nagyon sokat segíthet, ne féljünk felhasználni. A lelki egyensúly visszaszerzése ugyanis annak záloga, hogy a jövőben a legtöbbet tudjunk tenni magunkért és családunkért. Tipp: az AEGON Direkt oldalán gyorsan és kényelmesen köthetsz online biztosítást. Lakásbiztosítástól a baleset-biztosításig találhatsz magadnak megfelelő védelmet nyújtó biztosítást.

Már havi 1000 Ft-ért 10 milliós védelem Neked és családodnak egy esetleges közlekedési baleset esetére. AEGON Balesetbiztosítás. Részletekért kattints ide!

4. Csökkentsük a terhelést! A visszatérés mellett a csökkentett terhelés ugyanolyan fontos szempont. Bemegyünk dolgozni ugyanúgy, de a munkáink nehezebb vagy megterhelőbb részét egy kis időre tegyük félre – vagy kérjünk meg mást, hogy segítsen be átmenetileg. A gyerekek járjanak iskolába, de ideiglenesen mentesülhetnek a számonkérés alól. Bizonytalan helyzetekben csökken a koncentrációnk, és nem tudunk úgy teljesíteni, mint ahogyan megszoktuk. Ebből további feszültségek adódhatnak, tetézve az eddigi problémákat.

Kibillent egyensúly

5. Ne ijedjünk meg a tünetektől! A traumatikus események utáni lelkiállapot hullámzó és sérülékeny. Átmenetileg különféle testi és lelki tüneteket okozhat, amelytől könnyű megijedni, ha ilyen tapasztalatunk eddig még nem volt. Az álmatlanság, sírógörcsök, szorongás természetes velejárója a lelki feldolgozásnak. Gyerekek esetében fokozottan jelentkezhetnek, de néhány hét után általában maguktól rendeződnek. Legyünk türelmesek és megértőek – magunkkal és mással szemben is: a gyengeség ebben a helyzetben elfogadható és normális.

A biztonság érzésének helyreállása után a tapasztalatok rendezése következik. Sokan fognak valamilyen új, számukra eddig ismeretlen tevékenységbe, amelyről úgy érzik, segíthet megelőzni a jövőben ilyen események előfordulását, vagy segíthetnek másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Így a veszteségek után mégiscsak gazdagabbak lehetünk valamivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top