Család

A dupla randi a jó házasság titka?

Amerikai tudósok rukkoltak elő a legújabb "spanyol viasszal": a hosszú és boldog házasság titka egy másik házaspárral ápolt barátság. Legalábbis akkor, ha nem lesz belőle több…

A dupla randi a jó házasság titka?A Maryland Egyetem pszichológusai szerint nagyon jót tesz a házasságnak, ha a pár rendszeresen összejár egy másik házaspárral baráti beszélgetésekre, közös programokra.

A szakemberek szerint a másik párral ápolt kapcsolat tükrében más szemszögből látjuk a saját házasságunkat, partnerünket. A „tükör-párok” az együtt töltött idő alatt tudatosan vagy akár tudat alatt is megfigyelik egymást: hogyan viselkedik a másik pár bizonyos szituációkban, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Mindez pedig egyfajta viszonyítási alapot ad a saját házasság megítéléséhez, és akár arra is ösztönözhet, hogy bizonyos dolgokon – amikről azt látjuk, hogy a másik pár esetében jobban működnek – változtassunk.  

A témában megjelent tanulmány szerint a házaspárok közötti baráti kapcsolatoknak két típusa van: az érzelemmegosztó és az élménymegosztó. Az előbbi típusba tartozó baráti párok megosztják egymással a legmélyebb gondolataikat és problémáikat is, míg az utóbbi típusba tartozók inkább a közös, önfeledt kikapcsolódás, a mindennapi problémáktól való eltávolodás céljából járnak össze. 

A házaspárok közötti barátságnak persze kétségkívül van veszélye is, nevezetesen, hogy a barátságból valamelyik fél részéről több lesz, és éppen a másik pár egyik tagjával csalja meg házastársát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top