Család

Fogamzásgátlót adtak 13 éves diáklányoknak

A szülők tudta nélkül ültették be a fogamzásgátló implantátumot. Óriási botrány lett belőle, de az iskola állítja, jót akartak.

Fogamzásgátlót kaptak az iskolában a 13 éves lányokNagy-Britanniában 2009 óta több iskola lehetőséget biztosít arra, hogy 13-14 éves lányoknak fogamzásgátló implantátumot ültessenek be. Tavaly 1700 ilyen korú kiskamasznak ültették be az eszközt.

A fogamzásgátló implantátum egy vékony, nagyjából 4 centiméter hosszúságú, bőr alá ültethető cső, mely progeszteron hormont juttat a vérbe, megakadályozva egy esetleges nem kívánt terhességet. Az eszközt 3 évente kell cserélni. Hatékonysága 99 százalékos, viszont mellékhatásként depresszió, súlygyarapodás és bőrproblémák jelentkezhetnek.

Egy southhamptoni iskolában a közelmúltban a szülők előzetes tájékoztatása nélkül helyezték be az implantátumokat a 13 éves diáklányoknak. „Nagyon fel vagyok háborodva. Egyetértek azzal, hogy a tinédzsereket a szexuális egészségre neveljék, és a fogamzásgátlás is rendkívül fontos, de ezzel túl messzire mentek – dühöngött az egyik érintett lány édesanyja egy brit lapnak nyilatkozva. – Több szülővel is beszéltem az iskolából, és mindannyian szörnyülködtek, amikor kiderült, hogy mi történt.”

Az iskola azzal védekezik, hogy az orvosi titoktartás szigorú szabályai miatt nem tájékoztathatták a szülőket az eljárásról sem előzetesen, sem pedig utólag. Aktivisták és parlamenti képviselők szerint viszont igenis kellett volna. „Ez sérti a szülők azon jogát, hogy neveljék és megvédjék a gyermekeiket. Egy sebészeti eljárást végeztek a gyerekeken a szülők tudta nélkül” – emelte ki Nadine Dorries parlamenti képviselő.

A brit Egészségügyi Minisztérium pedig a következőképp foglalt állást az ügyben: „A fiataloknak megfontoltan kell gondolkodniuk a szexről. Ha úgy érzik, eljött az ideje, hogy megkezdjék a szexuális életüket, lényeges, hogy elbeszélgessenek egy felnőttel a fogamzásgátlásról. Az egészségügyi szakembereknek meg kell győződniük arról, hogy a fiatal megértette a tudnivalókat, még mielőtt fogamzásgátlót írnának fel neki.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top