nlc.hu
Család
“Még négy és fél évem van” – férjhez menni halálos betegen

“Még négy és fél évem van” – férjhez menni halálos betegen

Nem tudja, mennyi ideje van még hátra, ezért inkább a szerelmének és a pillanatnak él.
Sarah és Darren

Victoria és Darren

Forrás: mirror.co.uk 

Victoria 26 éves volt, amikor 2010-ben diagnosztizáltak nála egy ritka, rákos megbetegedést, úgynevezett mellékvesekéreg-karcinómát. Sürgősségi műtéttel távolították el a mellékveséjében kifejlődött daganatot, ám a betegség néhány hónap múlva kiújult. „Nem fordult még elő, hogy ezzel a betegséggel valaki 5 évnél többet túlélt. Megdöbbentem. A legmélyebb depresszióban töltöttem a napjaimat a szüleim házában. Sohasem sírtam ennyit, úgy éreztem, vége az életemnek” – emlékezett vissza élete legsötétebb időszakára a The Mirror című lapban.

Victoria ugyanebben az évben, karácsony tájékán a Facebookon ismerkedett meg Darrennel, akinek súlyos betegségéről is mesélt. Februárban találkoztak először személyesen, tavaszra pedig egymásba szerettek. Az ezt követő hónapokat élmények gyűjtésével, kirándulásokkal, utazásokkal töltötték.

2011 őszén azonban a vizsgálatok kiderítették, hogy a rák továbbterjedt a nő szervezetében és nem operálható. „Kimondták a végzetes szavakat: sajnálom, nincs mit tenni. Emlékszem, arra gondoltam, hogyan haldokolhatnék? Hogyan lehet, hogy daganatok vannak tüdőmben, hiszen még mindig lélegzem?” Victoria összeomlott. Mindez két héttel azután történt, hogy Darren a konyhában térdre ereszkedett és megkérte a kezét.  

„Mindenemet átjárta a gyász. A magam miatt érzett gyász és az, amit Darrenért és a családjáért éreztem. Mit fognak tenni és érezni akkor, ha én elmegyek? Még most sem tudok válaszolni erre a kérdésre.”

Darren a végzetes diagnózist követően is kitartott szerelme mellett. A család és a barátok segítségével alig két hónap alatt megszervezték az esküvőt, amit novemberben, Victoria 28. születésnapja előtt egy nappal tartottak. „Amikor az oltárhoz sétáltam, hogy hozzámenjek csodálatos páromhoz, Darrenhez, minden fájdalom, stressz és aggodalom, amivel a múlt évem telt, elszállt. Derűs voltam és gyönyörű, és senki nem mondta volna meg, hogy mennyi szomorúságon mentünk keresztül amiatt, hogy az életem rövidebb lesz, mint kellene.”

Az esküvőt követő hetek önfeledt hangulatban teltek, amit még a betegség sem tudott beárnyékolni. A fiatal pár eltöltött néhány napot Párizsban, majd jöttek az ünnepek.

A januári orvosi vizsgálatok aztán kimutatták, hogy a daganatok számottevően növekedtek Victoria szervezetében. A nőnek hamarosan meg kell kezdenie a kemoterápiát, ami lassítja majd a daganatok növekedését, megállítani azonban nem tudja. „A kilátásaim elég homályosak, az orvosok sem tudják pontosan megmondani, mennyi időm lehet hátra. Én azonban kiszámoltam: a daganat 2011 szeptemberében újult ki, így még négy és fél évem van, talán. Nem akarom azért gyászolni magam, mert ellopták a jövőmet. Túl szomorú és túl morbid a saját mulandóságomon gondolkodni. A diagnózis óta megváltozott a hozzáállásom és arra koncentrálok, ami fontos. A mában élek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top