Család

“Harcolnom kell, hogy visszaadják a saját petefészkemet”

Babát szeretne, de hiába szeretné visszakapni petefészkét egy fiatal nő, akinek szervét rák miatt kellett eltávolítani.
Jogosan mérges: Kate Oliver
Jogosan mérges: Kate Oliver
Fotó: dailymail.co.uk

Még tiniként, orvosai javaslatára vetette ki petefészkét a 28 éves brit Kate Oliver. A fiatal nőnél még 16 éves korában állapították meg a csontrák egyik ritka formáját. Az orvosok figyelmeztették, hogy a gyógyszerek és a kemoterápia meddővé tehetik, ezért az ő tanácsukra a fiatal lány lefagyasztatta egyik petefészkét.

Akkor csak 40 százalék esélye volt a gyógyulásra, de azóta teljesen felépült, és most szeretne családot alapítani. Időközben azonban megváltoztak az emberi szövetek felhasználására vonatkozó brit rendelkezések, amelyek szerint jelenleg törvényellenes lenne a beavatkozás.

„A műtét előtt azt mondták, ha vissza akarom kapni, csak kapcsolatba kell lépnem velük, és elindítják a procedúrát. Viszont a törvények azóta megváltoztak. Jelenleg az országban nem lehet ilyen operációt elvégezni – mondta Kate, akinek hazájában ez lenne az első ilyen műtét. “Nagyon bosszant, hiszen az én szervemről van szó. Nem értem, miért kell ilyen keményen küzdenem azért, hogy visszakapjam a saját szervemet.”

A fiatal nő már két éve jelezte a leedsi kórháznak, hogy szeretné visszakapni a petefészkét, akkor azt mondták neki, hogy fél évet kell várnia. Az illetékes kórház szóvivője azt nyilatkozta, sajnos egyelőre tehetetlenek az ügyben a hatályos jogszabályok miatt.

A becslések szerint eddig mindössze 12 nő tudott gyermeket vállalni, miután petefészek beültetésen esett át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top