Család

Gyerek az utcasarkon – megjavul a nyilvános megszégyenítéstől?

Egy apa nyilvános megszégyenítéssel büntette fiát rossz jegyeiért. A pszichológus szerint ettől végképp nem fog jobban tanulni a gyerek...
A kép illusztráció
A kép illusztráció

Rossz osztályzatai miatt „szendvicset” csinált fiából egy férfi Floridában: szendvicsemberként kellett a gyereknek ácsorognia egy utcasarkon és a nyakában lógó plakátokon tudatni a járókelőkkel, hogy milyen gyatra iskolai jegyei vannak.

„Három tantárgyból buktam. Dudáljon, ha ön szerint ez nem túl jó!” – ezt lehetett olvasni a 13 éves szendvicsgyerek tábláján. Az apa szerint ez volt az utolsó büntetési lehetőség a tarsolyában, a sajátos nevelési akció az egész tavaszi szünetben tart majd.

A fiú nemcsak rosszul tanul, magaviseletével is gondok vannak: a tanárok szerint ő osztálya bohóca. Ezért apja a fia nyakába akasztott táblára azt is kiírta: „Hé! Az osztály bohóca akarok lenni. Baj?” – idézte a feliratot a The Daily Telegraph című brit lap.

Megkérdeztük dr. Vekerdy Tamás pszichológust, aki az esettel kapcsolatban azt mondta: a nyilvános megszégyenítést helytelen nevelési eszköznek tartja. „Ha a gyereket azonosítjuk bármilyen hibájával, azzal tulajdonképpen beledöngöljük abba a hibába” – fogalmazott a szakember.

Szerinte az eljárás nem csupán hibás, de akár árthat is a gyereknek, mert nem valószínű, hogy a büntetés hatására ezután jobban teljesít majd az iskolában. Viszont előfordulhat, hogy depressziós lesz, alattomossá vagy épp agresszívvé válik – figyelmeztetett a pszichológus.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top