Család

Együtt fürdés a gyerekkel: tabu vagy természetes?

Van, aki szerint remek családi szórakozás együtt pancsolni a gyerekkel, mások viszont illemből ezt elutasítják. Utánajártunk, létezik követendő példa.

A kisgyermekes családok többségénél nem tabutéma a meztelenkedés, és sok szülő együtt is fürdik vagy tusol még ellenkező nemű gyerekével is. A mi szüleink, a mai nagyszülők között sokkal többen vannak, akik nemhogy nem pancsoltak együtt a csemetéjükkel, de még takargatták is a gyerekük előtt a testüket.

Ma már sok szülő együtt is fürdik gyerekével
Jó program – de hány éves korig?

„Édesanyámat soha nem láttam meztelenül, de apu fityegője is tabu volt számomra – meséli egy harmincas, kétgyermekes apuka, Krisztián. – Első emlékem ezzel kapcsolatban az, amikor háromévesen besétáltam a fürdőszobába, ahol apu épp törölközött. Amikor észrevett, kizavart, és becsukta az ajtót. Talán akkor láttam őt először és utoljára meztelenül. Hatodikos lehettem, amikor csereüdülésen voltam egy családnál, ahol egyik reggel vécére menet szembe találkoztam a vendéglátó anyukával, akin egy melltartón kívül semmi sem volt. Talán kicsit sokkolt is akkor a látvány, hiszen máig él bennem a kép: ő volt az első felnőtt nő, akit bugyi nélkül láttam.”

„Úgy 18 éves koromig misztikum volt számomra a női test, hiszen a négy évvel idősebb nővéremet sem láthattam soha meztelenül. Úgy érzem, sokkal kevésbé lettem volna gátlásos, ha a szüleim nem ennyire prűdek, és nem titkolják előttem azt, ami tulajdonképpen természetes. A saját gyerekeink persze engem is és a feleségemet is látnak meztelenül, és ha időnk engedi, pancsolunk is együtt, amit ők nagyon élveznek. Két fiunk van, egy négy- és egy hétéves. Számukra természetes a meztelen test látványa, és felnőtt fejjel abszolút úgy gondolom, ez így van rendjén” – mondja Krisztián.

Ahány ház, annyi szokás

Sok szülőt foglalkoztat, hogy a családon belül, a gyerekek előtt mennyi meztelenség megengedett, hogy hol a határ.  „Azt gondolom, hogyha ebben a kérdésben egy általános érvényű szabályt állítanánk fel, azzal többet ártanánk, mint használnánk – mondja Mester Dóra szexedukátor. – Vannak olyan családok, ahol a világ legtermészetesebb dolga, hogy a fürdőszobában vagy öltözés közben szülők és gyerekek is pucéran jönnek-mennek a lakásban. És vannak olyan szülők, akik ezt legvadabb fantáziájukban sem tudnák elképzelni.

Azt gondolom, hogy szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha önazonosan viselkedünk, és csak azért, mert ezt vagy azt gondoljuk »helyes« szülői magatartásnak, egyik percről a másikra nem kezdünk el eltérni saját szokásainktól. A gyerekek számára a hitelesség a legfontosabb, ők olyan finom rezdüléseket olvasnak, amiket mi talán észre sem veszünk. Ha tudatosan másképp is viselkedünk, mint ahogy ösztönösen tennénk, azon a gyerekeink egyből át fognak látni. Abban, hogy hogyan viszonyulunk a meztelenkedéshez, sok van abból, amit mi magunk is otthonról hozunk, legyen az akár szemérmesség, akár szabadosság.”

Tartsuk tiszteletben egymás határait!

Minden gyerek más életkorban kezdi kellemetlenül érezni magát, ha mások előtt kell levetkőznie, de általában a serdülőkor kezdetén válnak a legtöbben szégyenlőssé. Persze vannak gyerekek, akiknél ez az érzés már sokkal korábban jelentkezik. „Az én fiamnál ez körülbelül ötéves korában alakult ki, de a közvetlen családban (a szülei és a két és fél éves lánytestvére előtt) nem jelent gondot neki, ha meglátjuk meztelenül – írja egyik fórumozónk. – A strandokon is simán átöltöztetik az öt-hat éves gyerekeket a nagyközönség előtt. Jár úszni a fiam, és mikor esetleg kislányokat apuka visz úszni, vagy esetleg fiúkat anyuka, akkor azok az ellenkező nemű öltözőbe mennek, és egyik sem rinyál, kivéve az én fiam, aki még fiúk előtt sem hajlandó pucérra vetkőzni. És azt mondom, hogy az én fiam a ritka kivétel, mert nem látom, hogy gondot okozna ezeknek a gyerekeknek a meztelen test látványa, sem az, hogy nekik le kell vetkőzniük.”

Mester Dóra úgy gondolja, a gyerekek számára a pucérság a világ legtermészetesebb dolga, hiszen meztelenül jönnek a világra; a testük, és még a szüleik teste is éppúgy az őket körülvevő világ része, mint bármi más.  A szexnek egy jó ideig semmi jelentése nincs számukra, ezt mi, felnőttek töltjük fel tartalommal, a reakcióink miatt válik idővel kitüntetettebbé, érdekesebbé, mint mondjuk a fülünk vagy a hónaljunk.

„Megkérdeztem a négyéves kisfiamat erről, és ő azt mondta, hogy bármeddig fürödne velem, szerinte az lesz csak probléma, ha ő már nagy lesz, akkor majd nem fogunk elférni egy kádban – folytatja Dóra. – Ha jól akarjuk kezelni az otthoni meztelenkedés kérdését, akkor egy alapszabályt érdemes megfogadnunk, mégpedig, hogy figyelünk egymásra. Tartsuk meg azt a finom egyensúlyt, ami egyszerre szól arról, hogy hol van a mi, felnőtt, szülői komfortzónánk, és hol vannak a gyerekünk határai. A gyerekeink is sok jelzést adnak, nekik is vannak határaik. Vannak olyan nagyobb gyerekes anyukák, akik elmondták, hogy egy ponton már a gyerekek nem akarták beengedni a mamát a fürdőbe. Ezt kell megérezni és tiszteletben tartani.”

Akár lázcsillapításra is jó

Együtt fürdés a gyerekkel: tabu vagy természetes?A Magyar Védőnők Egyesülete nem tud külön szakmai protokollról a szülők és gyerekek közös fürdőzésére. „Én teljes mértékben támogatom a dolgot, nemre való tekintet nélkül, hiszen a közös fürdés nem csak kellemes, közös időtöltés, de elfogadásra nevel, a másság tolerálására, és arra, hogy a meztelen test látványa az élet természetes velejárója. Másrészt a gyerek nem az oviban vagy az uszodai öltözőben csodálkozik rá társa vagy egy idegen felnőtt nemi szervére” – mondja Kuruczné Jászberényi Linda védőnő.

Kisgyermekes anyukaként már lázcsillapításra is alkalmazta a közös fürdőzést, tusolást. – A kicsik általában jobban elviselik a kellemetlenséget, ha testközelben maradhatnak. Amikor amúgy is nagyon nyűgösek, de muszáj lehűteni a testüket, sokszor szinte csak erőszakkal lehet őket a kádban tartani. A gyerekkel a karunkban beállhatunk a zuhany alá, persze az a legjobb, ha ilyenkor van ott még egy szülő vagy felnőtt, aki segít, nehogy baleset történjen.”

Nem kell steril burokban tartani a csecsemőket sem

Ha már teljesen begyógyult a köldökcsonk, ami általában egy hónapos korban következik be,  onnantól tulajdonképpen nincs akadálya annak, hogy akár a csecsemővel is együtt fürödjön a szülő – magyarázta a védőnő. „Persze megfelelő odafigyelés, körültekintés mellett: legyünk tisztában azzal, hogy nincs bőrgombánk, és a kádban minimalizáljuk a csúszásveszélyt. Az a legideálisabb, ha fürdés előtt letusolunk, azt azonban fölöslegesnek tartom, hogy mindentől óvjuk a babákat, sokkal jobb, ha a bőrük és a lányok hüvelye megszokja a természetes élőflórát. Nem kell és nem is lehet a piciket steril burokban tartani. Ha véletlenül elkapnak valamilyen gombás bőrfertőzést, akkor sem kell kétségbe esni, a kezelés ideje alatt szüneteltetni kell az együtt fürdőzést, és utána is érdemes még várni egy darabig.”

Sokan már néhány hetes babákkal wellnessfürdőket, termálvizes strandokat látogatnak a családok, ezt azonban a szakember nem helyesli. „A kifejezetten babaúszásra szakosodott uszodákban, ahol megfelelően kezelt a víz minősége, nem lehet gond. De az olyan fürdőmedencékben, ahol idősek és fiatalok együtt pancsolnak, nem megfelelő a higiénia a kicsik számára” – teszi hozzá a védőnő.

Testvérek a kádban: gondoskodnak egymásról

Egy családon belül is lehet különbség a testvérek viselkedésében, már ami a szemérmességet illeti, de általában a nagyobb gyerek kezdeményezi a külön fürdést a megkérdezett szülők véleménye szerint. Mónika, egy tízéves kislány anyukája elmondta: náluk lánya még mindig beül a kádba két kis unokaöccse mellé, előttük, és a felnőtt családtagok előtt egyáltalán nem szégyenlős, de a strandon már kéri, hogy takarják el, ha átöltözik. Egy apuka – akinek lányai hat- és tizenegy évesek – pedig azt mesélte, hogy nagyobb lánya előtte már szégyenlős, és egy ideje már egyedül tusol, de kishúga mellé szívesen beül még a kádba, ha például annak meg kell mosni a haját.

Évának nagyobbik, tizenegy éves nagyobbik fia is már alsógatyában vonul be a fürdőszobába, mint mondta, nagyjából két éve kezdett egyre kevésbé pucérkodni a szülei előtt. Viszont négyéves öccsével együtt fürdenek, és ha édesanyjuk bemegy, hogy megmosdassa a kicsit, ő szemérmesen eltakarja a fütyijét. „Csabika ugyanakkor nagyon odafigyel a kisöccsére, figyelmezteti őt, hogy mossa meg alaposan magát ott is, élvezi, hogy taníthatja a kicsit. A múltkor a felnőtt fiam elhozta a barátnőjét, a kisebbek pedig éppen fürödtek. Csabi erre ráadott egy gatyát a kisöccsére, és elmagyarázta neki, hogy idegen nénik előtt nem illik csupasz kukival mutatkozni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top