Család

Kutyájukkal is zsarolják a bántalmazott nőket?

Egy friss felmérés szerint minden harmadik erőszakos kapcsolatban élő nő azért nem meri elhagyni a párját, mert attól fél, hogy a férfi megkínozza vagy megöli a háziállatát.
A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az Asszonyok Háza nevű új-zélandi segélyszervezet több száz családon belüli erőszakot elszenvedett nőt kérdezett ki a témában. A résztvevők fele arról számolt be, hogy erőszakos párja nem csupán őt, hanem háziállatát is bántalmazta, harmaduk tanúja volt annak, hogy az állat ennek következtében megsérült vagy elpusztult. A felmérés bebizonyította, hogy a családon belüli erőszak és az állatkínzás között nagyon gyakran szoros összefüggés van.

Sok áldozat számolt be arról, hogy partnere azzal fenyegette, hogy megkínozza vagy megöli a háziállatát, ha a nő például megpróbálja elhagyni. Ily módon az állat tulajdonképpen a megfélemlítés eszközévé válik.

A legnagyobb veszélynek a kutyák (45%) és a macskák (33%) vannak kitéve, de más kedvtelésből tartott állatokat is gyakran megkínoznak a fentebb ismertetett okokból. Heather Henare, az Asszonyok Háza vezérigazgatója a TVNZ-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy együttműködésre van szükség a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozó és az állatvédő szervezetek között, mivel nem csupán a nőket és a gyerekeket, de háziállataikat is ki kell menekíteni a bántalmazó kapcsolatokból. A szakember kiemelte, hogy nagy valószínűséggel sokkal több nő merné elhagyni erőszakos párját, ha nem csupán saját magát, de háziállatát is biztonságban tudhatná.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top