Család

Pislogással neveli gyerekeit a saját testébe zárt édesanya

Bár beszélni és mozogni képtelen, a gondolatai teljesen tiszták annak az anyukának, aki 24 éves kora óta él saját testébe zártan.

Az akkor 24 éves, kétgyermekes anya, Michelle Wheathley 2008 nyarán kapott szélütést, melynek következtében úgynevezett locked-in, azaz bezártságszindróma alakult ki nála. Ez azt jelenti, hogy bár teljes mértékben öntudatánál van, az egész teste le van bénulva – leszámítva a szemizmait.

Az asszony férje, Rick, a The Sunnak nyilatkozva felidézte, hogy felesége korábban is gyakran szenvedett fejfájástól, majd egy nap hirtelen rosszul lett az otthonában. Kisebbik gyermekük, Holly mindössze öt hónapos volt ekkor.

Michelle és családja

Michelle és családja

Forrás: The Sun 

 

Bár az orvosok mesterséges kómában tartották, végül mégsem tudták megelőzni a szindróma kialakulását. Miután felébresztették, Michelle is szembesült azzal, hogy bár hall, lát és gondolkodik, mozogni és beszélni nem képes. Egy erre szakosodott terapeuta segítségével aztán megtanult pislogással kommunikálni: felolvassák neki az ábécé betűit, és a megfelelő betűnél pislog – így állít össze szavakat, mondatokat.

Legalább látja őket felnőni

A férj feladta a karrierjét és otthon maradt a gyerekekkel. Minden erejével arra törekedett, hogy a család képes legyen alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Michelle egy évet töltött kórházban, azóta pedig egy rehabilitációs intézetben él, mivel speciális gondozásra van szüksége. Rick, a gyerekek, valamint az édesanyja, Linda, minden nap meglátogatják, illetve gyakran mennek közösen vásárolni, kirándulni, moziba vagy épp koncertre.

Michelle, amennyire csak állapota engedi, részt akar venni a gyerekek nevelésében, pislogással fejezi ki véleményét a felmerülő kérdésekről. Mint édesanyja a brit lapnak elmondta: lánya fejében meg sem fordul az öngyilkosság, mert örül annak, hogy él és láthatja felnőni a gyerekeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top