Család

Nem ismeri fel saját gyerekeit az arcvakságban szenvedő anya

Ha egy családtagjával vagy ismerősével összefut az utcán, idegenként sétál el mellette. Nem udvariatlan, hanem beteg.
Monica Zenonos

Monica Zenonos

Forrás: The Sun 

A 49 éves brit nő, Monica Zenonos egy ritka rendellenességben, úgynevezett arcvakságban szenved. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes megjegyezni arcokat, még olyanokét sem, akiket minden nap lát.

„Valószínűleg ezzel születtem, de csak négy évvel ezelőtt diagnosztizálták – mesélte a nő a The Sunnak. – Gyerekkoromban a szüleim azt mondták, csak figyelmetlen és szédült vagyok. Már akkoriban is nehezen emlékeztem helyekre és irányokra, nagyon könnyen eltévedtem.”

Monica számára mindig is természetes volt, hogy arcról nem ismer fel embereket, ezért más dolgok – például a hajszínük, ruhadarabjaik – alapján azonosította be őket. Így történt ez akkor is, amikor randevúzni kezdett későbbi férjével: őt a kabátja alapján jegyezte meg, illetve mindig tartott magánál egy fotót a férfiról, és az alapján ismerte fel, amikor találkoztak.

Monica és párja 1987-ben kötöttek házasságot, és két lányuk született. Az évek során az asszony állapota tovább rosszabbodott, ám a maga által kitalált és begyakorolt módszerekkel igyekezett elérni, hogy szerettei minél kevésbé érzékeljék ezt. Mégis gyakran előfordult s előfordul a mai napig is, hogy nem ismeri fel a saját gyerekeit. Egy alkalommal például az iskolai fotózáson készült képekből lánya egyik osztálytársának a fotóit nagyíttatta ki, mert azt hitte, hogy ő a gyermeke.

A nő sokáig angoltanárként dolgozott és ülőhelyeik alapján azonosította be a diákokat, de ha például az utcán véletlenül összetalálkozott valamelyikükkel, nem ismerte fel. 

Miután négy évvel ezelőtt végre megállapították, hogy mi a betegsége, saját bevallása szerint nagyon megkönnyebbült. „Végre volt neve annak, hogy mi a baj velem. A diagnózis után visszatekintettem az életemre és egy csomó mindent átértékeltem.”

Monica ezután elhatározta, hogy olyan embereken szeretne segíteni, akik hasonló helyzetben vannak, mint ő: ma tanácsadóként dolgozik és arcvakságban szenvedőknek tart csoportfoglalkozásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top