Család

A világ húsz legokosabb gyereke

Egyikük hétévesen operált, másikuk gyönyörűen zongorázza az Operaház fantomját első hallás után. Kár, hogy csak egy kislány van a gyerekzsenik között.

Minden anya azt szeretné, ha az ő gyereke lenne a legszebb és legokosabb, és a saját édesanyja számára természetesen minden gyerek az is. Vannak viszont kivételes fiatalok, akiket nemcsak a család, de a fél világ csodál, mert különleges tehetségük van valamihez. Húsz ilyen ifjú zsenit mutatunk be.

Nála idősebb kislányt operált

India legokosabb emberének tartják azt a fiút, aki már 17 éves, és az első műtétjét hétéves korában végezte el. Akkor egy nála egy évvel idősebb kislányon segített, aki egy égési sérülés miatt nem tudta használni az egyik kezét. Most alkalmazott kémiából diplomázik és 146-os az IQ-ja.

Szintén indiai az a mindössze négyéves kisfiú, aki több mint száz gyógynövényt ismer és különböző egyetemeken turnézik, hogy bemutassa tudását.

Autista zenész és matekzseni

Nemcsak egészséges gyerekek közül kerülhetnek ki zsenik; a hatéves Ethan autista és egy ösztönös zenei tehetség egyben. Ezen a videón például a Piano Man című számot játssza és énekli a kis pókemberes pólójában olyan beleéléssel, mint egy rutinos előadóművész.

Egy másik autista kisfiút matekzseniként tartanak számon, Jake 13 éves, és minden szám és matematikai probléma megragad a fejében. 8 éves kora óta jár egyetemre és büszke az autizmusára.

Vak zongorista

A vak tehetségek a zenei életben nem is olyan ritkák, gondoljunk csak Andrea Bocellire vagy Ray Charlesra, akiről egy Oscar-díjas film is készült. Most egy 15 éves Hawaii-on élő fiút fedezett fel a YouTube közönsége. A srác gyönyörűen zongorázik, és ebben az sem akadályozza meg, hogy nem látja a kottát. Kuha’O-nak elég egyszer meghallgatnia egy számot és máris vissza tudja játszani. Most arra gyűjt, hogy kiadhassa az első CD-jét. Ezen a videón az Operaház Fantomjának egyik számát hallgatja meg, majd zongorázza:

Ifjú nyelvzsenik

Háromévesen négy nyelvet beszélni nem is olyan nagy művészet ahhoz képest, hogy Timothy 16 évesen már huszonhármat sajátított el. Mivel egy idő után egyre könnyebb új nyelveket tanulni, ha sokáig él, a világ összes országának hivatalos nyelve meglesz neki. Talán ha felnő, lepipálja az a most kétéves amerikai kisgyerek, aki 3 nyelvet beszél és anatómiakönyveket olvas szórakozásból.

Totyogó festőművész

Míg a legtöbb ötéves az ujjaival pingál, addig Aelita a világ legfiatalabb festőművésze lett, akinek az első kiállításán milliókért vitték el a képeit. Igaz, a kislány némi előnnyel indult, hiszen mindkét szülője festő, így könnyen megtalálta az ecsetet és a vásznat, amikor 9 hónaposan a lakásban kúszott-mászott.

Kiskorú sztárszakács

Az érett sztárszakácsok sem alhatnak nyugodtan, most egy 13 éves tehetség a legújabb szenzáció. A vörös hajú Flynn különleges, kilencfogásos menüt készített egy menő Los Angeles-i étterem számára. A kis zseni összeállítása annyira sikeres lett, hogy azonnal elkapkodták a vendégek. Azóta saját éttermet vezet.

Első csók és első atomreaktor

Bár a fizika mostanában nem olyan menő, a 17 éves Taylor erre feküdt rá. Azóta végzős egyetemistáknak tart órákat és egy szobareaktort is épített magának. „Hihetetlen érzés egy sugárzó tárgyat a kezembe venni, olyan, mint amikor a barátnőmmel vagyok” – mondta a srác, aki legalább nem magányos szobatudós ezek szerint. Egy másik fiú 17 évesen fejlesztett ki egy olyan hasnyálmirigyrák-tesztet, ami az eddig használt teszt árának 28-adába kerül, és százszor érzékenyebb annál. Amikor megkapta érte egy nemzetközi tudományos konferencia fődíját, mindenkit megölelt örömében a színpadon.

A programozás pici Paganinijei

Mark Zuckerberg után újabb korrekorder hódíthatja meg a számítástechnikát. A világ legfiatalabb szoftverfejlesztője 12 éves, és ki tudja, mire lesz még képes. Eddig az egyik sikeres alkotása egy poénos játék, amiben a szemtelenül népszerű, de sokakat idegesítő tinisztár, Justin Bieber fejét lehet virtuálisan csapkodni.

Nála is nagyobbat alkotott egy 17 éves srác, aki a Google alapítóinak nyomdokaiban jár. Egy iskolai feladatra olyan keresőt készített, ami a Facebookot és a mikroblogokat is átfésüli. Nem kérdés, hogy ötöst kapott.

Egy 16 éves indiai fiú a boltokban kapható táblagépek riválisát fejlesztette ki, pedig iskolában sosem tanulhatta, hogyan is kell nekiállni egy ilyen kütyünek. A terméket aztán maga a tartományi számítástechnikai biztos mutatta be a sajtónak.

8 éves bölcsész, tinipolitikus

A bölcsészeket sokat szidják mostanság, de azt a kissrácot még ők sem szólnák le, aki 8 évesen iratkozott be egyetemre, és az azóta eltelt 6 évben két diplomát szerzett. Emellett egy könyvet is írt arról, hogyan érte el mindezt. Nem ő az egyetlen korán szárnyaló egyetemi diák, egy chicagói kisfiú 9 évesen kezdte el az egyetemet, és kortársai még az általános iskolával sem végeztek, amikor ő már lediplomázott biológiából. Azóta az orvosi egyetemet is befejezte. A gyerekzsenik még a politikába is beleütik az orrukat, Jonathan 15 évesen adta ki az első könyvét, és beszédeket is tart felnőttek előtt különböző rendezvényeken.

Sporttehetségek

A következő focisztárt látják abban az argentin kisfiúban, akit 7 éves korában szerződtetett le a Real Madrid. A kissrác persze nem a felnőttek között játszik a világ második legértékesebb fociklubjában, hanem a gyerekekkel, de így is korrekordernek számít.

 
Egy másik kissrác Amerikában egy ligába került az ottani sztárgolfozókkal, amikor 14 évesen részt vehetett a US Openen, az Államok hivatalos golfbajnokságán.

18 évesen lett Európa második leggyorsabb futója a brit Adam Gerill, és bár az olimpiára is mehetne, inkább az ifjúsági világbajnokságon indul egyelőre.

 
 

Hol vannak a magyarok?

Aki hiányolta a magyar gyerekeket a felsorolásból, az ne csüggedjen. Szeretnénk a 21. század Szász Marcijait is bemutatni egy következő írásban. Ha ismersz valakit, aki 16 évesen már egyetemre jár, ördögien hegedül általános iskolás létére vagy bármilyen más csodálatos tehetséggel van megáldva, akkor írd meg nekünk, nehogy kimaradjon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top