Család

Facebook, korunk családegyesítője

Szülők, gyermekek és egykori házastársak több évtized után találtak újra egymásra a közösségi oldalon keresztül.
Ölelés, 48 év után
Ölelés, 48 év után

Joan Courchene Wehrmeyer mindössze 17 éves volt, amikor teherbe esett. Bár barátja feleségül vette, két évvel később elváltak, és közös gyermeküket, Stephanie-t az apa és annak családja nevelte fel, szigorúan tiltva a gyermeket az édesanyjától.

A nő másodszor is férjhez ment és több gyermeket is szült, de mindig is vágyott rá, hogy újra találkozhasson elsőszülöttjével. Stephanie szintén szerette volna megismerni az anyját, de családjában ez tabutéma volt, csak miután megházasodott, a férje ígérte meg neki, hogy segít neki megkeresni.

Ezért előkerítették Stephanie anyakönyvi kivonatát, ebből derült ki, hogy mindig is rosszul betűzte édesanyja nevét, ezért nem sikerült korábban semmiféle adattárban a nyomára bukkannia. Az asszony férje ezek után az interneten rákeresett a névre és pillanatokon belül előtte volt Joan Facebook-adatlapja. A férfi írta meg az első levelet anyósának. „Meg sem tudtam szólalni, sokkot kaptam. Leborultam és zokogtam. El sem akartam hinni” – idézte fel a megdöbbenés pillanatait Joan egy amerikai tévécsatorna riportjában.

Anya és lánya 48 év után a múlt héten találkoztak újra. „Olyan volt, mintha sohasem váltunk volna el” – mondta Joan.

Craig, Don és Chrissie

Gibsonék 1990-ben
Gibsonék 1990-ben

Az amerikai légierőnél szolgáló Don Gibson a nyolcvanas évek végén Nagy-Britanniában állomásozott, itt ismerte meg az elvált, kétgyermekes anyát, Chrissie-t. Egymásba szerettek és hamarosan össze is házasodtak, majd pár hónappal később megszületett fiuk, Craig. Dont a kötelesség az Egyesült Államokba szólította, Chrissie első férje azonban nem egyezett bele, hogy a nő elvigye Angliából közös gyermekeiket. Az anyának tehát választania kellett a szerelme és a gyerekei között, ő pedig a gyerekeket választotta.

Bár az első néhány évben Chrissie és Don még igyekeztek tartani a kapcsolatot, a távolság miatt egyre inkább ritkultak, majd meg is szakadtak levelek és a telefonhívások. A házaspár végül el is vált, a most 22 éves Craignek pedig azóta sem volt alkalma megismerni az apját.

Apára várva
Apára várva

Don néhány hónappal ezelőtt elhatározta, hogy megkeresi fiát és volt nejét: a Facebookon rá is talált Craig adatlapjára, akinek rögvest üzenetet küldött. „Tudod ki vagyok? Szeretném, ha megtudnád. Kérdezz, amit csak akarsz” – állt a levélben.

Az első üzenetváltást hosszas chatelések, videohívások követték, méghozzá nem csupán az apa és fia, hanem az egykori házastársak között is. Az időközben megözvegyült Don és a harmadik férjétől is elvált Chrissie lassacskán újra egymásba szerettek.

Bár a családtagok személyesen még nem találkoztak, minden nap beszélnek az interneten, októberben pedig az apa Angliába utazik és két évtized után végre átölelhetik majd egymást. Don azt tervezi, hogy végleg a szigetországban marad, újra feleségül veszi Chrissie-t, és felnőtt fiával is annyi időt tölt majd együtt, amennyit csak lehet. „Megint egy család leszünk. Ez a mi tündérmesénk” – fogalmazott Don.

Ha esetleg tudsz hasonló mesés családegyesítésről, ami a Facebooknak köszönhető, itt írj nekünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top