Család

800 kilót fogytak a neten szerveződő kismamák

Soha nem találkoztak, egy blog kovácsolta össze őket, mára majdnem ötszázan alkotnak virtuális közösséget – a kilók ellen.
Noémi régen és ma
Noémi régen és ma

Zólyomi-Zsirkai Noémi, vagy ahogy sokan ismerik, Nono egy profi fogyásinspirátor. Persze nem ő nevezi magát így, ő szerényen mindig elmondja, hogy nem szakember, ő egyszerűen „csak” lefogyott, alig egy év alatt 38 kilót. Közben végig internetes naplót írt, majd blogolásba kezdett, miközben lelkesedésből több száz lefogyni vágyó sorstársának segített az interneten.

Majdnem 100

Noémi az első kisbabája születése után majdnem 100 kilót nyomott, alig 23 évesen 98 kiló volt. „Elhatároztam, hogy jó példát kell mutatnom a kislányomnak, nem gondolhatja azt az anyukájáról, hogy egy magára, az egészségére nem adó valaki” – meséli, hogyan jött a tükörbe nézést követő „kattanás”, amit gyökeres életmódváltás követett. „Nagyon figyeltem, hogy mit eszem és otthoni tornázásba kezdtem.”

Persze ez így elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet, pedig óriási kitartás kell Noémi módszeréhez. Először visszafogta a magas szénhidráttartalmú ételeket, egyáltalán nem evett például rizst, tésztát, krumplit és édességet, miközben szigorúan számolta a napi kalóriabevitelét. „Már ránézésre megmondom mindenről, mennyi kalória van benne: napi 1200-1300 az engedélyezett mennyiség, nekem ez nagyon bevált.” Noémi nem használt fehér cukrot, csak xilitet, fehér liszt helyett tönköly- vagy teljes kiőrlésű liszt jöhetett szóba, olívaolajjal és kókuszzsírral sütött-főzött.

Noémi végül a férje kérésére lassított a fogyásban több mint 30 kiló mínusz után. „Kijelentette, hogy még mínusz egy kiló és orvoshoz visz. 80 kilósan vett feleségül, és akkor is szeretett. A blog viszont  nekem már misszió, mert tudom, milyen jó az, amikor választ kapsz a kérdéseidre” – mondja a mostanra már kétgyerekes anyuka. A következő lépés az volt, hogy a blogján fogyókúraversenyeket hirdetett, lelkes követői eddig összesen több mint 1000 kilótól szabadultak meg. A bloghoz egy zárt Facebook-csoport is tartozik, ott adnak és kérnek tanácsot egymástól és persze Nonótól a fogyókúrázók. „Vannak, akik 2-3 éve szinte napi kapcsolatban vannak egymással az interneten, de még nem találkoztak egymással – mondja Noémi a Nők Lapja Cafénak. – Annyira tudnak örülni a maguk és egymás sikerének, annyira tudják, tudjuk inspirálni egymást, még ha soha nem is találkoztunk. Például nagyon bántóak tudnak lenni a férjek beszólásai, a »nagy a segged« és a hasonló megjegyzések, de itt a közösségben erőt kap mindenki, mert látják a jó példákat” – teszi hozzá Nono.

Le a kilókkal!

A Nők Lapja Café médiatámogatóként követte a legutóbbi önszerveződő fogyókúraversenyt: a verseny áprilisban kezdődött és 165-en vágtak bele az erőt próbáló feladatba. A csajoknak el kellett küldeni a magasságukat, a testsúlyukat és a mell-, derék-, comb-, vádli- és nyakkörfogatukat aztán hétről hétre újra és újra be kellett küldeni a már változóban lévő adatokat: kilókat és centiket. Volt olyan versenyző, akinek 3 és fél centivel lett három hónap alatt kisebb a nyakkörfogata, és olyan is, akinek 16 centivel lett karcsúbb a dereka. Nem semmi! A verseny júliusban ért véget: a 165 indulóból végül 46-an fejezték be – de ők összesen 800 kilóval könnyebben. „Olyan 250-300 kilókat dobtak le eddig a versenyeken, a mostani 800 kiló óriási, abszolút rekord” – büszkélkedik Noémi, aki már a következő közösségi fogyáson töri a fejét, ami szeptemberben indul.

„Másoknak is sikerült”

„A neten fogyókúra-keresgélés közben találtam Nono blogjára és ott ragadtam. Annyira tetszett a

A nyertes, Judit
A nyertes Judit

hozzáállása és az egész, gondoltam, nekifutok a versenynek” – magyarázza a Nők Lapja Cafénak Szilasi-Ónódi Judit, aki a legutóbbi verseny győztese: 81 kilóról indulva, 3 hónap alatt ledobott csaknem 16 kilót. „Sokszor nekiálltam fogyókúrázni, de soha, soha nem voltam ennyire sikeres benne! A tudat, hogy mások is hasonló cipőben járnak, megerősített. És a példák a blogon, hogy másoknak is sikerült lefogyni, jó hatással vannak az emberre” – mondja a 28 éves kismama, miért sikerült sokadik nekifutásra most a fogyókúrája. „Régen ez elképzelhetetlen lett volna, de most hetente négyszer 10-12 km-t futok, teljes életmódváltás!” – dicsekedett boldogan.

Jó kis időtöltés

Közös bulizással ünneplik a csajok a fogyókúraverseny végét, sokan ott találkoznak majd először. „Jó kis időtöltés: néha elmegyünk együtt tornázni, de az interneten mindig számíthatunk egymásra. Ugyanolyan céllal, hasonló élethelyzetben – nagyon sokunk kismama – sokat tudunk egymásnak segíteni. Nemcsak a fogyókúra a téma” – mondja lelkesen Judit. A zárt Facebook-csoportban mára már 450-en vannak: kérdeznek, válaszolnak, motiválnak és fogynak. „Azért zárt a csoport, mert vannak olyan intim részletek, amelyeket csak egymás között szeretnénk megbeszélni” – magyarázza Nonó, aki állítja, aki egyszer duci volt, lélekben örökre az marad. „Sokkal érzékenyebb a lelkünk a kritikákra, finoman kell velünk, velük bánni, de pont ezért megértjük egymást.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top