Család

Elit iskolák a világ körül

"Mi előhozzuk gyermekéből a született vezetőt" – gyakran reklámozzák így magukat a privát oktatási intézmények, arra utalva, hogy az elit magániskolákban a leendő uralkodó osztályt képezik. Ezek az intézmények kis létszámú tanulócsoportokat, luxuskörülményeket és mindenféle extrákat kínálnak a tehetős szülők kivételezett gyerekeinek – jó pénzért.
Elit iskolák a világ körül

 

Sikerhez öltözve

Elit iskolák a világ körülAz Egyesült Királyságban public school névvel a bentlakásos magániskolákat illetik. Ezek a szigetország legrégibb, legdrágább és legelőkelőbb középiskolái. A magániskolák szerepe nem titkoltan az, hogy tudatosítsák növendékeikben, az uralkodó osztályhoz tartoznak, és ennek megfelelően kell öltözködniük, viselkedniük és teljesíteniük. Háromszáz éven át a Brit Birodalom tisztségviselői a világ különböző pontjairól hazaküldték taníttatni fiaikat a bentlakásos intézetekbe, hogy ott igazi gentlemaneket neveljenek belőlük. A public schoolok etikai kódexe ilyen szentenciákat tartalmaz: „Nem az a fontos, nyersz vagy veszítesz, hanem az, hogyan játszol”, vagy: „A waterlooi csatát az etoni sportpályákon nyertük meg”. Az öregdiákok általában nosztalgikus érzelmességgel beszélnek az intézetről, és karrierjükben igencsak hasznosnak bizonyulhat, ha gyakran öltik magukra iskolai nyakkendőjüket. Az amerikai magániskolák a brit public schoolok mintájára vették át az iskolai egyenruhák tradícióját, de természetesen nem a frakk és a keményített gallér számít tipikusnak. Iskolai uniformisként általában fehér inget, az iskola emblémájával ellátott blézert vagy kardigánt, az iskola nyakkendőjét, szürke nadrágot és fekete cipőt viselnek a fiúk, a lányok pedig fehér blúzt, sötét szoknyát és térdzoknit. Az angolszász iskolarendszerben az uniformishoz csupa pozitív dolgot kötnek, úgymint: a különbségek kiküszöbölése, egy mértékadó sztenderdhez való alkalmazkodás, az önkifejezés és a vagyoni helyzet érzékeltetésének visszaszorítása. Az előkelő magániskolák azonban inkább azért ragaszkodnak az egyenruhához, mert azt vallják: aki sikerre vágyik, annak úgy is kell kinéznie.

A világ legdrágább iskolája

Elit iskolák a világ körülA drága magániskolák sztárjaiként évszázadok óta a svájci fizetős intézményeket tartják számon, ahová a világ minden pontjáról özönlenek az arisztokraták, újgazdagok és sztárok gyerekei. Egy svájci kisvárosban működik a világ legdrágább bentlakásos iskolája. Az Institut Le Rosey éves tandíja százhatezer dollár, azaz nagyjából huszonhárommillió forint, és külön fizetni kell az egyenruháért, a könyvekért és jegyzetekért, valamint a baleset-biztosításért is. Ez a középiskola többe kerül, mint a világ összes elit egyeteme. A Le Rosey a svájci Rolle-ban található, de a síszezon idejére, januártól májusig átköltöznek Gstaadba, és ott tartják meg az órákat, igazodva diákjaik síórarendjéhez. A leendő milliárdosoknak és vállalatvezetőknek a megfelelő sítudás elengedhetetlen. Minden gyereket, akit szülei a Le Rosey-ba küldenek, úgy kezelnek ott, mint királyi fenséget – közülük néhányan persze már eleve azok. Semmi más dolguk nincs, mint tanulmányaikra és szabadidős elfoglaltságaikra koncentrálni. A felvételi szigorú, mert a diákoknak legfeljebb tíz százaléka érkezhet ugyanabból az országból, így a jómódú amerikai családok gyerekeinek nincs könnyű dolguk. Minden előadás és szeminárium kétnyelvű, az elméleti órák mellett a sport- és művészeti foglalkozások is kötelezőek. A diákok vitorlázhatnak, megtanulhatnak repülőgépet vezetni, gokartozni, de külföldi önkéntesnek is jelentkezhetnek, akár Indiába is. Az alpesi ország előnyei közé nemcsak az oktatás minőségét, a gyönyörű környezetet sorolják, hanem a milliomos szülők egyik legfontosabb szempontját, a biztonságot is.

A legdrágább magyar középiskola

Elit iskolák a világ körülAz Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB ) nem elit iskola, hanem az Amerikai Nagykövetség alapította 1973-ban a követségi dolgozók gyermekeinek és a hazánkban ideiglenesen dolgozó-tartózkodó külföldieknek, tehát nem elsősorban magyar tanulók részére. A tanítás amerikai–nemzetközi tanrend szerint folyik, a tanárok többsége amerikai, magyarul nem beszélnek. Az éves tandíj 25 ezer dollár (5,5 millió forint), ha hozzáadjuk a 2750 dolláros úgynevezett épület-hozzájárulást is. Az óvodával is kibővített, tizenkét évfolyamos iskola Nagykovácsiban működik. 51 osztályterem, könyvtár, kávézó, két tornaterem, színházterem, uszoda, stadion, tenisz- és kosárlabdapályák is találhatók a 13,1 hektáros területen. A 850 diák 55 nemzetet képvisel.

A jelenlegi brit miniszterelnök, David Cameron a világ leghíresebb fiúiskolájában, az Eton College-ban végzett, csakúgy, mint Vilmos és Harry herceg is. Az 1440-ben alapított Eton College diákja volt 19 későbbi brit miniszterelnök. Az Eton híres a tradícióiról, beleértve világhírű egyenruháját is: az etoni fiúk fekete frakkot, mellényt, keményített álgallért és hajszálcsíkos nadrágot viselnek. Ezt az uniformist először akkor öltötték fel, amikor III. György brit királyt gyászolták – közel kétszáz éve. Eredetileg díszegyenruhaként használták, cilinderrel és sétapálcával kiegészítve. Ma azonban az etoni diákok így járnak iskolába.

A legismertebb egyetemek

Nagy-Britannia
• Oxford
• Cambridge
USA
• Yale
• Princeton
• Stanford
• Harvard
• Texasi Egyetem
• George Washington Egyetem
Franciaország
• Párizsi Amerikai Egyetem

Svájc: királyi iskola

Az Institut Le Rosey huszonnyolc hektáron terül el, ahol több kollégium és iskolaépület áll, a diákok számos sportpályát, könyvtárat, valamint egy szaunával és pezsgőfürdővel felszerelt wellnessközpontot is használhatnak. Az 1880 óta működő intézet szívesen nevezi magát „a királyok iskolájának”, eddig hét királyi család tagjai tanultak náluk. Itt végzett III. Rainer monacói herceg (Grace Kelly férje), II. Albert belga király, Mohammad Reza Pahlavi iráni sah, a Rotschild, a Rockefeller és a Benetton család több tagja, és ide íratta be gyerekeit Elizabeth Taylor, Yoko Ono, Roger Moore is.

Hány forint?

Egy magániskolában tanuló diák Nagy-Britanniában évente – a bentlakás vagy az egyéb szállás költségét nem számítva – kb. 10 millió forintnak megfelelő összeget fizet. Az USA-ban 3,5-4 millió forintba, Franciaországban 2 millió forintba kerül a tandíj.

Elit iskolák a világ körül

Harry és Eton

Harry herceg Etonban földrajzot, művészettörténetet, művészetet tanult. Azzal, hogy Vilmos és Harry is ezt az iskolát választotta, megszakították a hagyományt, mivel nem a királyi család tagjai jártak ide, hanem Diana hercegnő rokonai. Harry édesanyjáról kollégiumi szobájában is őrzött egy felvételt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top