Család

Nyelvtanulás a világ körül!

Mostanság divatossá vált, hogy külföldön tanuljunk idegennyelveket. Nemzetközi iskolák százai hirdetik a hangzatos akcióikat. Vannak sztárjaink, akik már éltek a lehetőséggel. Kíváncsiak voltunk, mik a tapasztalataik!

Dobrády Ákos
Hol tanult: Anglia és Egyesült Államok
„Mióta ott voltam, másnak látom a világot”

Nyelvtanulás a világ körül!Ma is úgy érzi, a lehető legjobban tette, hogy néhány éve úgy döntött, beleöli a nyelvtanulásba a szükséges időt, pénzt, energiát, így megszakítva zenei karrierjét, néhány hónapig Londonban, majd azt követően az Egyesült Államokban is tanult nyelvet. „Amellett, hogy remek anyanyelvi tanároktól tanulhattam naponta több órát, folyamatosan angol nyelvi környezetben voltam, egész nap fokozottan kitéve a különböző ingereknek, ami az ország váltással járt – meséli az énekes. – Egy idő után teljesen el tudtam engedni az itthoni dolgokat és valóban a nyelvtanulásra koncentrálni – az otthontól való távolság azt is elősegíti, hogy ne törjön az ember fejlődésére nap, mint nap a külvilág.” A nyelviskolákban eltöltött időszak alatt Ákos nem csak az angol tudása terén fejlődött hatalmasat, hanem tágult a látóköre, Nagybritannia kozmopolita hangulata számtalan kultúrával megismertette őt, ahogyan Amerika is. Nagy álma, hogy egyszer külföldön tanulhasson igazán komolyan zenét is, és hogy belekezdhessen nemzetközi karrierjébe. Úgy érzi, mindehhez a kinti nyelviskolákban és közegben szerezte meg az alapokat.

Tatár Csilla

Hol tanult: Málta

„Máltának köszönhetem a nyelvvizsgám!”

Nyelvtanulás a világ körül!A Mokka műsorvezetője három hetet töltött Máltán egy nyelviskolában, közvetlenül a nyelvvizsgája előtt. Az intézménybe a világ minden tájáról érkeztek tanulni-vágyók, így Csilla sok-sok új kapcsolatot kötött, és az angollal való foglalkozásnak nem lett vége délután ötkor. „Sok közös programot csináltunk, nem volt mi elterelje a figyelmem, és agyilag is kipihentem magam az alatt a három hét alatt. – meséli Csilla. – Akkor voltam életemben először egyedül külföldön és igazán jót tett az önbizalmamnak, hogy megállom a helyem egy olyan közegben, ahol az én anyanyelvemen senki nem beszél. A suliban annak idején németet tanultam és felnőttként nagyon frusztrált, hogy angolul csak annyit tudok, amennyi rám ragadt. Aztán végül egy budapesti nyelviskolában végeztem egy tanfolyamot, melynek eredményeként tesztek kitöltésében már nagyon jó voltam, a folyékony beszéd valahogy nem ment. Nem volt kivel gyakorolnom. Ekkor döntöttem: itt bizony drasztikus lépésre van szükség, irány Málta!”  Sikeresen nyelvvizsgázott és azóta sem jelent gondot számára, ha angolul kell megszólalnia a munkája során. Ráadásul az új barátokkal való levelezés remek szinten tartása a nyelvtudásnak.

Minden segítség a tanuláshoz!

Brózik Klára

Hol tanult: New York

„Ösztönössé vált számomra a beszéd”

Nyelvtanulás a világ körül!A népszerű színésznő, Brózik Klára a közelmúltban fél évet töltött New Yorkban, mert elérkezettnek látta az időt arra, hogy megtanuljon angolul – méghozzá jól. Lelkiismeretesen alapozott: itthon olyan nyelvórákra járt, ahol az emberi agy alfa állapotát használják ki a szakemberek arra, hogy a megtanult szavak, kifejezések, mondatok azonnal a hosszú távú memóriába kerüljenek. „Miután elvégeztem ezt a turbo-angol kurzust Pesten, elindultam New Yorkba, a barátaimhoz, ahol beiratkoztam egy nemzetközi nyelviskolába – meséli Klári. – Négy hónapot töltöttem például egyiptomi, japán, kínai, orosz nációk között az iskolapadban, a suli után pedig éltem az átlagos életet, napról napra ugyanazokkal a helyzetekkel találkoztam, sok-sok kifejezés a memóriámba égett, más mondatok pedig magam sem tudom, hogy jöttek a számra, ösztönösen, amit szerintem az itthon végzett, alfa-állapotra épülő képzésnek köszönhetek. Összesen fél évet voltam New Yorkban, és ami az angol használatát illeti, hihetetlen előrelépés történt velem: a vizsgatesztet 96%-osra írtam úgy, hogy valójában észre sem vettem, mikor tanultam. A külföldi nyelviskolai lét legjobb oldala: feloldja az ember gátlásait és igazán megtanít angolul beszélni, gondolkodni, könnyedén, életszerűen – úgy ahogyan a kisgyerekek az anyanyelvüket sajátítják el.”

Papp Gergely
Hol tanult: Franciaország
„Csodálatos volt a két év Párizsban”

Nyelvtanulás a világ körül!A TV2 műsorvezetője gyerekkora óta készült arra, hogy egyszer hosszabb időt tölthessen egy francia egyetemen. Épp ezért, nagyon komolyan tanulta a nyelvet, az iskolai órákon kívül rengeteg verset, dalszöveget fordított, filmeket nézett franciául és különböző hanganyagokat hallgatott. „Nagyon boldog voltam, amikor megvalósult az álmom és a követségen keresztül felvettek az egyetemre – meséli Gergő. – Két évet tölthettem Párizsban, és ott jöttem rá, társalgási szinten remekül elvagyok a Rigó utcai középfokúmmal, ahhoz azonban, hogy maradéktalanul el tudtam sajátítani az anyanyelvi franciák szófordulatait, beszédstílusát, érezni is megérteni azt a kultúrát, amelyben ők élnek, nagyon is kellett nekem az az időszak, hiszen egész életemre megalapozta bennem a nyelvtudást. Sajnos manapság nem sok alkalmam van használni a franciát, így igyekszem szinten tartani magam regények és filmek segítségével, és úgy érzem, az annak idején kinn töltött idő megadta nekem azt a passzív tudásbázist, ami hónapok alatt életre kelne, ha ismét közöttük élnék.”

 

Mennyibe kerül a külföldi nyelvsuli?

A világhálón számos nemzetközi nyelviskola kínálja magát, a legtöbb intézményben exkluzív, már-már szállodai körülményeket biztosítanak, de választható az is, hogy helyi családoknál szálljon meg a tanulni vágyó. Jellemző, hogy az iskolák festőien szép helyeken vannak világszerte, hogy az oktatás egyben kikapcsolódást is jelentsen, valamint nyugalmat, és a diákok úgy érezzék: feledhetetlen heteket kaptak a pénzükért cserébe. A tarifákról általánosan elmondható, hogy körülbelül 300.000 Forintot taksál a tandíj ellátással együtt, és ehhez jön hozzá a repülőjegy, valamint a költőpénz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top