Család

Építész Barbie csinálna kedvet a mérnöki pályához

Kell-e a kislányoknak építész Barbie? Egy 8 éves amerikai kislány levelében adta meg a választ.
Olivia
Olivia

Már az is figyelemfelkeltő, ha egy 8 éves kislány építészettel és lakberendezéssel foglalkozó magazint olvas, az pedig különösen az, ha egy cikkre reagálva levelet is küld a lapnak. Az amerikai Olivia Steger pedig pontosan ezt tette, miután egyik kedvenc újságja, a Dwell az építész Barbie babával kapcsolatban közölt egy anyagot, melyben felajánlották azt is, hogy egy olvasójuk megnyerheti a gyerekének a játékot.

Építész Barbie
Építész Barbie

„Ha egy lánynak elkülditek majd az építész Barbie-t, küldjetek hozzá még valamit az építészettel kapcsolatban, máskülönben nem fogja tudni, hogy mit is jelent a baba. Ebben az esetben pedig másra fogja használni, például ráadja a ruháit egy másik babára és megfeledkezik róla. Tehát küldhetnétek hozzá például legókockákat vagy a Női mérnök lehetsz című könyvet, esetleg egy Architecto játékot, amelyben ki kell találnod, hogy milyen elemekből áll az adott kártyán szereplő modell” – tanácsolta a kislány, és hozzátette, hogy ő maga élénken érdeklődik az építészet iránt, és imád építeni legóból, fakockákból, sőt párnákból, székekből és takarókból is.

Olivia levele a lap legfrissebb számában és az interneten is megjelent, és többségében elismerő reakciókat kapott. Az érvelés valóban logikus, hiszen a kislányoknak készült „motiváló” játékok – mint például a szóban forgó építész Barbie – valóban divatosak, ugyanakkor a szándék nem elég, önmagukban véve, csupán a külsőségeik által ugyanis nem sokat érnek. Kevés és nem is kimondottan szerencsés, ha a baba azt üzeni, hogy ha felnősz, te is lehetsz építész, még akkor is, ha lánynak születtél. Ebből ugyanis a kislány előbb tanulja meg, hogy a neme hátrányt jelenthet számára az életben, mint azt, hogy mivel is foglalkozik egy építész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top