Család

Jobb Szlovákiába születni, mint hozzánk

Kiszámolták, hová a legjobb megszületni jövőre – szomszédaink közül Romániát és Szerbiát megelőztük.

Jobb Szlovákiába születni, mint hozzánkHa csettintésre megválaszthatnánk, hová szülessen a gyerekünk, akkor Svájcban jövőre összeroppannának a drámai forgalomnövekedés miatt a szülészeti osztályok. Egy független gazdasági intézet, az Economist Intelligence Unit kiadott egy listát arról, melyik országokba lesz a legjobb megszületni 2013-ban.

Egyenlőség, család

Az első helyen Svájc végzett, utána Ausztrália következik, majd Norvégia, Svédország és Dánia. Az összeállításban olyan szempontokat vettek figyelembe, hogy mennyire egyenlőek születésüktől fogva a nők és a férfiak, mennyi a várható élettartam, mennyire sok a válás, valamint a családi élet minőségét.

Magyarország a nyolcvan vizsgált országból a 46. helyen áll, és a szomszédaink közül a csehek értek el jó helyezést, nekik a 28. hely jutott. A lista szerint Magyarországnál jobb Szlovéniában, Lengyelországban, Szlovákiában születni, a horvátokkal holtversenyben végeztünk, és nálunk rosszabbak a kilátások Szerbiában, Romániában és Ukrajnában, ami a harmadik legrosszabb ország lett a felmérésben.

Valahol dől a pénz

„A válság ellenére sok tekintetben jobban állunk, mint valaha – áll a jelentésben. – Hiába hanyatlik a gazdasági növekedés, a fizetések bizonyos országokban történelmi csúcson állnak.” A lista végén már egészen más a helyzet, ide került Pakisztán, Kenya és Angola, ahol sokan éheznek, tombol az erőszak és a korrupció.

Egy hónappal ezelőtt azt számolták ki, hogy hol a legjobb nőnek lenni. A Világgazdasági Fórum listáján Izland, Finnország és Norvégia állt az élen, és a 135-ből Magyarország akkor is nagyjából a középmezőnyben végzett, a 81. helyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top