Család

Újabb tabut döntene le az idei Terézanyu-pályázat

Idén az anya-lánya kapcsolat lesz a témája a Terézanyu-pályázatnak, amely az elmúlt évek során egymás után döntött le női tabukat. A pályázatot már negyedik éve hirdeti meg Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. Pályázz, és meséld el a te történeted!

Őszinte írásokat várnak a nőktől az anyjukkal és lányukkal való kapcsolatukról, illetve arról, hogy mennyire határozza meg életüket az anyjuktól kapott minta – jelentették be hétfőn a 2013-as Terézanyu-pályázat témáját. A pályaműveket május 1-ig lehet beküldeni, a nyertes írások szerzői értékes nyereményeket és publikálási lehetőséget kapnak – többek között itt, a Nők Lapja Cafén!

Idén Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és lánya, Jordán Adél lesznek a pályázat arcai. A 2010-ben indult Terézanyu-pályázat célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A kezdeményezés fókuszába minden évben egy tabutéma kerül, hogy ezzel arra ösztönözzék a nőket: őszintén és kendőzetlenül írjanak tapasztalataikról, érzéseikről, támogatva ezzel a témáról való párbeszéd elindulását.

Nézd meg a videót az idei pályázatról:

 

Rácz Zsuzsa író szerint igazi darázsfészekbe, egészen pontosan családi fészekbe nyúlnak idén az anya-lánya témával: „Az édesanyánktól kapott minta meghatározza egész életünket, de különösen gyermekünkkel való kapcsolatunkat. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a kapott batyuból mit szeretnénk átadni saját lányunknak, és mit nem. De erről ritkán beszélünk nyíltan, mint ahogy arról is, hogy a bensőséges anya-lánya kapcsolat kialakításához gyakran feszültségekkel teli út vezet.”

Tavaly csaknem 400 írás érkezett be a Terézanyu-pályázat felhívására az ország minden szegletéből. Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője szerint ez a szám jól mutatja, hogy miért van szükség a kezdeményezésre. „A mai nőknek irreális elvárásoknak kell megfelelniük, az elmúlt években azt láttuk, hogy mégis rengetegen éreznek lelkiismeret-furdalást, amiért nem tudnak nekik eleget tenni. A nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének elengedhetetlen része, hogy őszintén merjenek beszélni az őket érintő témákról, és így megtapasztalhassák, hogy nincsenek egyedül és nem maradnak magukra a problémáikkal.”

 

Mit kell tenned?

A pályázatok legfeljebb 5000 karakter terjedelműek lehetnek (szóközökkel együtt), és egyes szám első személyben kell íródniuk. A pályaműveket word formátumban a www.terezanyu.hu honlapon keresztül tölthetik fel a pályázók május 1-ig. A „négykezeseket” is várják, amelyekben anya és lánya együtt írják le történeteiket.

Az anya-lánya kapcsolatról felszabadító nyíltsággal beszél Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő és szintén színésznő lánya, Jordán Adél – így bátorítva a nőket, hogy ők is írják meg saját történetüket. „Nagyon erős közöttünk az összetartozás, és éppen ezért sok az ellentét is. Ahogy a bogár görgeti maga előtt a terhét, én is úgy hozom magammal az igényt, hogy ha nekem nem is sikerült olyan jónak lennem, mint akartam, attól még a lányomtól elvárhatom, hogy jó legyen helyettem is. Adja isten, hogy Adélnál ennek vége szakadjon” – vallott érzéseiről Lázár Kati, mire lánya hozzátette: pont a nagy hasonlóság a mai napig konfliktusokat okoz kettejük között.

Napjainkban sokkal több az egyéni életút, nincs egységes minta, mint korábban – mondta Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató az anyai mintáról. Az egyik óriási különbség az, hogy ma már sok nő tudatos önismereti út után vállal először gyereket, és tudatosan más mintát igyekszik képviselni feleség- és anyaszerepben, mint amit otthonról hoz magával. Ez óhatatlanul vezet belső és külső konfliktusokhoz egyaránt, melyekről fontos beszélnünk.

Újabb tabut döntene le az idei Terézanyu-pályázat

 

Kedvet kaptál? További információért kattints a www.terezanyu.hu oldalra!

 

Az idei zsűri tagjai

A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri sorában több „lányos anya” foglal helyet, akik jól ismerik a témában rejlő tabukat és dilemmákat:

– Akovács Éva főszerkesztő, Nők Lapja Psziché

– Bartos Enikő író

– Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.

– Dobó Kata színésznő

– Jordán Adél színésznő

– Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő

– Rácz Zsuzsa író

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top