Család

Mediáció: cél a könnyebb válás

Válás, vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés: ezek az ügyek éveket vesznek el sokak életéből. Pedig egy létező lehetőség segíthet lerövidíteni az efféle jogi eljárásokat: a mediáció roppant eredményes, mégis kevesen tudnak róla.
Mediáció: cél a könnyebb válás

 

Ahogyan az orvoslásban is léteznek szelíd, természetes és alternatív gyógymódok, melyeket esetenként sikerrel alkalmazhatunk, mielőtt erős gyógyszerekre, esetlegesen műtétre hagyatkoznánk, úgy a magánélet súlyos konfliktusainak megoldására sem az egyetlen járható út a per. Ma már lehet kérni mediátor segítségét, így nemcsak kezelhetők a már kialakult problémák, de akár meg is előzhetők.

Bölcs öregek legfőbb eszköze

A mediáció régóta létezik, Ázsiától Európáig használják. A dolog lényege az, hogy két konfliktusban álló fél közötti helyzet megoldásában egy harmadik, semleges fél bevonása jelentheti a segítséget.
Kínában például a vitás helyzetek megoldásának egyik legfőbb eszköze volt az uralkodói dinasztiában, de különböző törzsi közösségekben is a bölcs öregek békítő tevékenysége jelentette a megoldást a családot, törzstagokat érintő konfliktusokban.
Az idők során azonban a hagyományos békéltetési módszerek háttérbe szorultak. Ma viszont az ügyek egyre inkább elhúzódnak és egyre többe kerülnek, így sokan visszatérnének a régi, bevált módszerre.
Magyarországon az alternatív vitarendezés jogintézményének kereteit 2002 óta szabályozza törvény, Gyermekelhelyezési, családjogi ügyekben pedig áprilistól kötelező lesz alkalmazni a bíróságokon.

Vitarendezés új stílusban

„Indulatoktól terhes légkörben élünk nap mint nap, érzelmi kapcsolatainkra, családi kötődéseinkre ugyanakkor nagyobb szükségünk lenne, mint bármikor. Azt látjuk, hogy a párkapcsolatok egyre labilisabbak, a családi konfliktusok éleződnek, a válások száma nő, a gyermekek sérülnek” – számol be tapasztalatairól Spielbergerné Natonek Gabriella családi és párkapcsolati tanácsadó, mediátor.
A szakember úgy látja, hogy a mediáció közvetlen haszna az adott konfliktus békés megoldása mellett az, hogy új vitarendezési stílusra is tanít: hogy miként kell az érdekeinket kifejezni, úgy egyezkedni, hogy a másiknak is jó legyen a megoldás, és minden fél számára megérje az önként vállalt megállapodás betartása.
„A válás mindig nehéz élethelyzet, de a mediáció segítséget nyújt abban, hogy a férfi és a nő saját maga rendelkezzen és döntsön a kapcsolatáról. A cél a békés elválás biztosítása annak érdekében, hogy az egykori párok minél gyorsabban megállapodjanak; és mielőbb elkezdhessék feldolgozni az eseményeket, a válás utáni gyászmunkát és kialakíthassák új életüket. Azok a párok, akik hozzám fordulnak, utólag szinte mindig nagyon hálásak azért, amiért ezt a lehetőséget választották, és nem sodródtak bele a szokványos peres procedúrába” – vázolja a válási mediáció lényegét Gabriella.

Tárgyalás, nem a bíróságon

 A válási mediáció előnyei
• A felek önmaguk irányítják a sorsukat.
• Az eljárás maximum 4 hónapig tart, de gyakran már néhány alkalom után megállapodás születik.
• A költségek jóval alacsonyabbak.
• Csak olyan megállapodás születhet, amelyben a felek közösen megegyeztek, így nyertes-nyertes helyzet születik.
• Rövidebb és könnyebb a válási gyászmunka.
• Helyreállhat a kommunikáció a felek között, ami fontos tényező lehet a gyerekek szempontjából.

Amikor a felek eldöntik, hogy mediátor segítségét kérik, az első lépésben megállapodást kötnek az eljárásról: a mediátor mindkét féllel előkészítő tárgyalást folytat. A következő alkalommal már mindkét fél jelen van, s itt egy háromórás ülésen akár már megállapodás is születhet.
Komolyabb, összetettebb esetekben több tárgyalás szükséges, ám maximum 4 hónap áll rendelkezésre. A mediátort végig titoktartás kötelezi.
Az esetek több mint 80 százalékában megállapodás születik, ami azt jelenti, hogy mindkét fél számára elfogadható és méltányos a végeredmény, szemben a perrel, ahol egyik vagy másik fél előnyére döntenek, így valamelyik fél mindig vesztes.
A megállapodásról írásos anyag készül, amit a felek átnéznek, ellenőriznek, végül mindketten aláírnak.
Míg a bíróság a múlttal foglalkozik, az ebből levont következtetések alapján ítélkezik, addig a mediáció rövid és hatékony ülésein a jelen és a jövő kérdései kapnak hangsúlyt, kereteiről a felek közösen, felelősen döntenek.
Sőt, akár maga a válás is megelőzhető ezzel a módszerrel, hiszen létezik a problémákat feloldó párkapcsolati mediáció is…

Mediáció: cél a könnyebb válás
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top