Család

Terézanyu-pályázat: Megkezdődött a női szerepek rendszerváltása

Közel 400 pályázat az ország 165 településéről, sőt külföldről is. A legidősebb pályázó 81 éves, a legfiatalabb 13. A nyolc legjobb írásért csaknem félmillió értékű díj – számok, amelyek már önmagukban is jól mutatják, hogy az idei Terézanyu-pályázat nemcsak sikeres, de különleges is volt.

Az idei Terézanyu-pályázat kiírói, Rácz Zsuzsa író és a kezdeményezést támogató Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Beke Zsuzsa előre megmondták: tabudöntésnek szánják az idei anya-lánya kapcsolatot mint témaválasztást, és nem habos-babos anyák napi köszöntőket várnak.

Igazuk lett: a rózsaszín visszaemlékezések helyett olyan írások érkeztek, amelyek nemcsak tükrözték az anya-lánya viszony összetettségét és nehézségeit, de még túl is léptek ezen: olyan súlyos társadalmi problémákat hoztak fel, mint a szenvedélybetegségek vagy családon belüli erőszak.

Nézd meg videós összefoglalónkat a díjátadóról:

 

A beérkezett pályázatok az anya-lánya kapcsolatokra jellemző minden nagy tabutémát felvonultatják. Érkeztek levél- és naplórészletek, még köztünk élő és már elhunyt anyákhoz intézett vallomások, megbocsátó, megbékélő szavakkal. A díjazott írások szinte mindegyikében közös elem, hogy bármilyen nehéz helyzeten mentek is keresztül szerzőik, valamennyien hisznek abban, hogy saját kezükben tartják a sorsukat, és felnőttként vannak választási lehetőségeik.

Ahogy a fődíjas Kucsinka Gabriella fogalmazott a saját történetében: „Ezt a történetet meg kell írni. Minden történetet meg kell írni.” Írása a saját érzéseit végletekig elfojtó, az üvegeket a vasalnivalók közé dugó, zugivó édesanya, és az alkoholista szülőt előbb megmenteni akaró, majd később már felelősen támogató lány kapcsolatáról szól. A második helyezést elért, három lánnyal megözvegyülő Bibók Bea vallomása fájdalmasan szépen gyűjti az erőt régen látott édesanyjával való újbóli kapcsolatfelvételhez. A harmadik díjjal honorált Sudár Györgyi szinte filmszerűen pergő képkockáin keresztül egy szenvedélyes és rajongásig szeretett, de mégiscsak magának való anyának fejezi ki háláját, miközben maga egy egészen másfajta nevelési út mellett dönt: „Köszönöm, és engedd meg, hogy a lányommal én egész másképp csináljam.”

A Richter Gedeon Nyrt. különdíjasaként kiemelt Somogyi Angéla édesanyjához szóló története is erőt és tudatosságot sugall, írása így fejeződik be: „Az erő itt van bennem, hogy megvalósítsam, amit szeretnék. Megtalálom bármi áron az álmomat. Megtalálom érted is. A te anyádért. Az ő anyjáért. A húgodért. Az egész családunkért. A nőkért.”

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Az eredményhirdetésről itt olvashatsz részletesen!

A Rácz Zsuzsa írónő által alapított Terézanyu Klub és a Richter Gedeon Nyrt. közös pályázatának zsűrijében Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője; Almási Kitti klinikai szakpszichológus; Bartos Enikő, a Meselovagok-könyvek szerzője és egyben a 2011-es Richter Aranyanyu Díj pedagógus kategóriájának díjazottja; Dobó Kata színésznő; Jordán Adél színésznő és édesanyja, Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő (akik a mostani felhívás arcai is voltak); valamint Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője foglaltak helyet.

A díjazott pályaműveket elolvashatod a www.terezanyu.hu oldalon, a legjobbak pedig pár nap múlva megjelennek itt, a Nők Lapja Cafén is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top