Család

Bántalmazott nőknek segítenek a Facebookon

Most éppen matracot keres az a maroknyi elszánt segítőből álló csapat, amit két elszánt, fiatal lány hozott össze a Facebookon. Azt szeretnék elérni, hogy a falak között némán sikító, erőszakos társukkal élő nők merjenek lépni...

Lassan, de biztosan gyarapodik az a Facebook-csoport, ahol olyan bántalmazott nőknek segítenek új életet kezdeni, akiknek sikerült elhagyniuk erőszakos férjüket, barátjukat. Már több mint kilencszáz tagjuk van, szükség esetén ruhát, bútort, gyerekjátékot ajánlanak fel, de már pszichológust és önvédelmi szakértőt is szereztek, akik ingyen adnak támogatást és tanácsokat.

A csoportot két civil lány hozta létre, 25 és 26 évesek, egyikük éppen GYES-en van, másikuk a repülőtéren dolgozik. „Eszter csinálta a csoportot, eredetileg egy hasonló helyzetben lévő barátnőjének akart segíteni, innen jött az ötlet, aztán bevont engem is” – mesélte nekünk Dóra.

Bántalmazott nőknek segítenek a Facebookon


“Kívülállóként borzasztó látni”

„Szerencsére egyikünknek sincs közvetlen tapasztalata a bántalmazó kapcsolatokról, “csak” ismerősi körben, de mindketten nagyon fontos témának tartjuk ezt, olyannak, amiben az ország vezetése nem sokat segít és a közhangulat sem támogató. Rengetegen hibáztatják az áldozatokat, és ezt kívülállóként is borzasztó látni. Sok ismerősömmel együtt úgy gondoljuk, a nők helyzete Magyarországon csak romlik, és a jéghegy csúcsán lévő legkiszolgáltatottabbak, a bántalmazott feleségek alig fordulhatnak valahová” – magyarázza Dóra, miért határozták el, hogy maguk tesznek valamit az ügyért.

A lányok két külön csoportot működtetnek a Facebookon. Az egyik nyilvános, a másik, amihez a bántalmazott, támogatásra szoruló nők is csatlakoznak, biztonsági okokból titkos. Közülük sokan az ismerőseik megosztásai között találnak rá a lehetőségre.

„Még friss a csoport, de kelt már el gyerekbicikli, szekrénysor és számítógép, és úgy látjuk, hogy már a támogató légkör és néhány apróság is nagy segítség annak, aki anyagilag vagy lelkileg rászorul” – mondja Dóra. Mi további nagyon sok megosztást kívánunk nekik, hogy minél több olyan embert érjenek el, aki segíteni szeretne – vagy akinek segítségre van szüksége. 

Hová fordulhatnak még a bántalmazott nők?

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE Egyesület)

Családőr Egyesület

Eszter Alapítvány

Keret Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért

Születésház Egyesület

Patent Egyesület

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top