Család

A szomszédunkban terjed az egygyermekes családmodell

Egyre több házaspár dönt úgy Ukrajnában, hogy az első gyermek után már nem vállal többet. A hivatalos statisztikák szerint a családok kétharmada egygyermekes.

Ha folytatódik a csökkenő gyermekszületési tendencia, akkor Ukrajna mintegy 45,5 milliós lakossága 20 év alatt optimista becslések szerint 42,6 millióra, kedvezőtlenebb esetben akár 38 millióra is csökkenhet.

Minden az anyukára hárul

Az egygyermekes családok aránya 1999-ben még 60 százalék volt, tavalyra 75,7 százalékra emelkedett. Eközben jelentősen csökkent a kétgyermekes családok aránya, mégpedig 34,3 százalékról 21,5-re, a három- és többgyerekeseké pedig 5,7 százalékról 2,8-ra.

Az anyagiak persze fontosak, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy a párok nem vállalnak második gyermeket. Szakértők szerint az egyik legnagyobb gond, hogy az ukrán családokban az apák nem vesznek részt a gyermeknevelésben. Az ukránoknál ugyanis él az a konzervatív nézet, hogy a gyermeknevelés kizárólag női feladat. Ráadásul a házasságok sok esetben már nem élik meg a második gyermek születését: 2012-ben 168 ezer válást regisztrált 278 ezer házasságkötéssel szemben.

Intolerancia a gyerekesekkel szemben

Így egyre növekszik az egyedülálló anyák száma: tavaly összesen 520 ezer gyermek született Ukrajnában, 21 százalékuk házasságon kívül. Az ukrán társadalom pedig nem eléggé toleráns a terhes nőkkel és az anyákkal szemben. Egyrészt a városi infrastruktúra nem felel meg a kisgyermekes anyák igényeinek, másrészt a gyerekek jelenlétét sok utas kellemetlennek és idegesítőnek tartja, a boltokban is sokszor hasonló a hozzáállás a kisgyerekekhez. Például a kelet-ukrajnai Luhanszk városában egy üzlet ajtajára azt a feliratot tették ki, hogy „gyerekekkel tilos a belépés!”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top