Család

Jemen végre fellép a kislányok férjhez adása ellen

18 évre emelnék a házasságkötés alsó korhatárát. Nem mindenki támogatja a javaslatot.

A jemeni Emberi Jogi Minisztérium munkatársa megakadályozta egy 9 éves kislány, Hiba november 8-ára kitűzött esküvőjét. Jemenben egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy a családok még gyermekként férjhez adják a lányaikat. Eddig hivatalosan ezt nem próbálták megakadályozni, az elmúlt időszakban azonban a nemzetközi nyomás hatására a központi témává vált a gyermekházasságok kérdése.

Hiba esetében a minisztérium egyik munkatársa tudomást szerzett a tervezett esküvőről, és kapcsolatba lépett a kislány városának rendőrkapitányságával. A hatóságok felkeresték az apát és sikerült lebeszélniük arról, hogy férjhez adja a kislányt.

Fuad al-Ghaffari, az Emberi Jogi Minisztérium magas rangú tisztviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott: ez volt az első alkalom az országban, hogy a hatóságok megakadályozták egy gyerek kiházasítását, és nagyon büszke a kollégája, valamint a rendőrség fellépésére. 

Az Equality Rights női jogvédő csoport több olyan megrázó esetről is beszámolt, amikor gyereklányokat kényszerítettek házasságba. Egy Wafa nevű, 11 éves kislányt egy 40 éves férfihoz adtak hozzá, aki kínozta és megerőszakolta. Végül egy helyi jogvédő szervezet segítségével sikerült elintézni, hogy a gyereket elválasszák a férjétől.  Egy másik 11 éves kislány, Fawziya viszont teherbe esett a férjétől és belehalt a szülésbe. Egy 12 éves, szintén kiházasított lány, Salwa pedig nem bírta tovább az őt ért megpróbáltatásokat és felakasztotta magát.

A jemeni Emberi Jogi Minisztérium igyekszik nyomást gyakorolni a kormányra, hogy törvényileg 18 évben rögzítsék a házasságkötés alsó korhatárát, annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen eseteket. Ugyanakkor az országban rengeteg befolyásos személy akad, köztük papok és törzsi vezetők, akik ellenzik a korhatár bevezetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top