Család

Vívás, verseny, siker, támogatás

Szerinted mire költ legtöbbet az a család, amely két sportoló kamaszfiút nevel? Mi sem gondoltuk volna, de nem kajára! Hanem pengére, cipőre, sisakra... legalábbis, ha vívókról van szó. A MOL Tehetségnapló első eredményei szerint így él és költ a Bányai család egy "átlagos" hónapban. Az anyukával, Bányainé Dr. Bártfai Adriennel beszélgettünk.

A Bányai család októberi kiadásai
A Bányai család októberi kiadásai

Mi jelentette számotokra a legnagyobb kihívást ebben a hónapban?

A vívók számára csak októberben kezdődik a versenyszezon, ami azt is jelenti, hogy ilyenkor kell megújítani a felszerelést. Ez komoly kiadást jelentett most is, hiszen új sisakot, cipőt és két új kesztyűt kellett vásárolni.  Ráadásul két pengét is pótolnunk kellett, melynek darabja 30 ezer forint volt.

A versenyek milyen kiadásokkal járnak?

Általában útiköltséggel, nevezési díjjal, esetenként még szállásköltséggel. Ha egy verseny korán kezdődik vidéken, már előző nap lemegyünk a helyszínre, hogy a fiúk megfelelően tudjanak pihenni, és másnap a legjobb formájukat hozhassák a páston.

A Bányai család
A Bányai család

Mire költötök még egy átlagos hónapban?

A legnagyobb tételt a legtöbb hazai családhoz hasonlóan nekünk is a háztartási költések adják, a kiadásaink egyharmadát teszik ki havonta. Ebben a legmagasabb tétel a lakáskölcsön törlesztése. Ezt követik a tehetséggondozás költségei, igaz, két gyermek számára a mi esetünkben, mert mindkét fiam vív. Ráadásul mindennap autóval visszük a gyereket az edzésekre, mert szeretnénk, ha több idejük maradna tanulásra, pihenésre, étkezésre. Az élelmiszer-vásárlásra szánt összegek csak ez után jönnek. Így hónap végére szórakozásra, egészségre és más „luxuskiadásokra” nem is nagyon marad.

Mi várható még az év hátralevő részében?

Most indul be igazán a versenyszezon. A nagyobbik fiamnak, Zsombornak valamennyi versenyen részt kell vennie, hiszen az itt elért eredményekért kapott pontok határozzák meg a ranglistán elfoglalt helyezését is. Magyarországon az első 12 helyezett mehet a világkupákra, és csak az első három vagy négy jut ki a korosztályos VB-re, EB-re. Így a kiadások is várhatóan az év hátralevő részében tovább fokozódnak majd. Ezeket a mi például a MOL Tehetségtámogató Program segítsége nélkül nehezen tudnánk fedezni.

Kövesd a „Tehetségnapló” kampányban részt vevő családokat a Facebookon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top