Család

Felejtsd el, amit eddig terveztél – egy tehetséges gyermek mindent felülír

Képzeld el, hogy egy naplóban vezeted a kiadásaidat, kategorizálva a jól elkülöníthető tételeket. Valószínűleg előkelő helyen szerepelnek a háztartásra és az élelmiszerre fordított költségek. Egyes családoknál a torta legnagyobb szeletét valami egész más, a tehetséggondozás adja.

Felejtsd el, amit eddig terveztél - egy tehetséges gyermek mindent felülír

A MOL „Tehetségnapló” kampány során öt család naplózza költéseit és vezeti, mennyi időt, energiát igényel a tehetséges gyermekük oktatása. Szőke Zsuzsanna versenytáncos édesanyjával, Szőkéné Szabó Zsuzsával beszélgettünk az elmúlt hónapról.

– Mi volt a legfontosabb számotokra az elmúlt hetekben?

– Az elmúlt két hétben egy bécsi verseny és Zsuzsi szalagavatója állt a középpontban. A BÉCS OPEN számára az idei év legnagyobb nemzetközi versenye volt, rendkívül színvonalas versenyzőkkel. Büszkén mondhatom, hogy lányunk jól helytállt, és a szalagavató is nagyon szépen sikerült!

– Ez jelentős kiadásokkal járhatott a család számára…

– Így van. Egy nemzetközi versenyen a részvétel igen költséges, csakúgy, mint a szalagavató. Azt hiszem, erről sokaknak van tapasztalata: ruha, fodrász, sminkre stb. Mindemellett a tánccal járó szokásos kiadások sem maradtak el: edzői díj stb. Összességében novemberben legtöbbet Zsuzsira költöttünk, többet, mint ételre, vagy akár a háztartásra.

Felejtsd el, amit eddig terveztél - egy tehetséges gyermek mindent felülír

– Zsuzsa időbeosztása hogyan befolyásolja a mindennapjaitokat?

– Zsuzsit hozzuk-visszük az iskolába és az edzésekre, odafigyelünk rá, hogy rendesen táplálkozzon, különösen a téli időszakban elég vitamint egyen, mindennap legyen tiszta ruha a próbákra. Ez alapos tervezést és odafigyelést igényel, sok időnkbe kerül.

– Miért vállaljátok mindezt?

– Úgy gondolom, egy szülő akkor a legboldogabb, ha tudja, minden tőle telhetőt megtesz gyermeke boldogságának érdekében. Fontos azonban azt is elmondani, hogy ilyen sok időt, energiát és pénzt, bármekkora is a hit és az akarat, mi sem tudnánk áldozni gyermekünk tehetségére. Ezért hatalmas segítség számunkra az Új Európa Alapítvány támogatása, amely több éve segíti Zsuzsi versenytáncos pályafutását.

Kövesd a „Tehetségnapló” kampányban részt vevő családokat a Facebookon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top