Család

Hisztisnek született a gyerek?

A szociológusok sokszor hívják segítségül az ikreket kutatásaik során. A genetikájuk megegyezik, a környezeti tényezők, életkoruk ugyanaz, ennek ellenére vannak különbségek a viselkedésükben. Bloggerünk azt tárta fel, hogy honnan ered a hiszti.

A Montreali Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hisztiért vajon a gének is felelősek, vagy csak neveltetés kérdése a dolog. Egypetéjű és kétpetéjű ikrek szülei segítségével mérték fel gyermekeik viselkedését, környezetét és genetikai jellemzőit.

A hisztis gyerek

“A gének és a környezet elemzésével felfedeztük, hogy a korai genetikai tényezők döntően befolyásolják a fejlődést, nagyrészt magyarázatot adnak az erőszakos viselkedés fennmaradására és megváltozására” – mondta Eric Lacourse, a kutatás vezetője.

Mindez persze nem ad egyértelműen felmentést a hiszti alól, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne a viselkedésen változtatni a megfelelő nevelési módszerekkel. Lacourse szerint a genetikai tényezők kölcsönhatásban állnak a környezeti okokkal, tehát a szülők kezelni tudják a gyermeki agressziót.

A kutatók elmélete szerint az erőszakos viselkedést leginkább a környezet és a média által közvetített agresszív minták váltják ki. További kutatási eredményekért kattints a caféblog oldalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top