Család

Szeressük önmagunkat is – a legjobb út, hogy igazán jó szülőkké váljunk!

Amikor megszületik gyermekünk, természetesen mindannyiunkat egy kimondhatatlanul euforikus érzés kerít hatalmába. Ugyanakkor mindannyian érezzük, hogy szülőnek lenni kimondhatatlan felelősség is egyben. A jó hír, hogy igazán jó szülőnek lenni nem is olyan nehéz. A titok kulcsa bennünk rejlik.

Szeressük önmagunkat is – a legjobb út, hogy igazán jó szülőkké váljunk!Mindannyian szeretnénk jó szülők lenni, gyermekeink számára a lehető legjobbat adni, értük a lehető legtöbbet megtenni. A gyereknevelés a tengernyi öröm mellett valóban hosszú, fáradságos, sok lemondással járó kihívás is egyben, de ahhoz, hogy igazán jó szülőkké váljunk, be kell látnunk, hogy mi is emberek vagyunk, a szülőknek is vannak igényeik. Hiszen senki sem azért szeretne gyermeket, mert mártírsorsra vágyik, nagy hiba is lenne, ha életünket annak tekintenénk. Azért van gyerekünk, mert házastársakként tökéletes egységbe forrva szeretjük egymást, és szeretnénk, ha szerelmünk kiteljesedése egy új élet születésében válna valóra. Egy olyan új életben, aki egészen hozzánk tartozik. Ezt az egészen hozzánk tartozó kis életet pedig azért is tudjuk annyira szeretni, mert amikor még magunk is kicsi gyermekek voltunk, akkor minket is szerettek, és ha sokszor tudat alatt is, de nagyon is jól emlékszünk erre az érzésre.

Az elég jó szülő az igazán jó szülő

A gyermekgondozási szakkönyvek valóságos tömkelege foglalkozik azzal, hogy felsorolják, mire van szükségük a gyerekeknek: szeretetre, türelemre, megértésre, következetességre, fegyelemre, védelemre, barátságra, társaságra, dicséretekre és jutalmazásra. A korlátok és a határok ismeretére, táplálékra, vitaminokra, ápolásra, védőoltásokra, megfelelő higiéniát biztosító ruházatra… a szülőket már sokszor a puszta felsorolás is kifárasztja, mennyi mindent követel meg tőlük ez a “gondtalan fiatalság” utáni megváltozott életforma.

Szeressük önmagunkat is – a legjobb út, hogy igazán jó szülőkké váljunk!

De vajon mire van szükségünk nekünk ahhoz, hogy elbizonytalanodásaink, kétségeink, elfáradásaink, vélt vagy jogos sérelmeink ellenére is “elég jó szülők” lehessünk?

A siker kulcsa a célkitűzésben rejlik: merjünk bátran “elég jó szülővé” válni, és ne kergessük feleslegesen a tökéletesség illúzióját. A tökéletesség vágya szinte minden esetben görcsös igyekezetté, fölösleges áldozatvállalássá, fáradsággá, gondokká és kudarccá silányul. A legújabb pszichológiai kutatások is egyértelműen igazolják, hogy az “elég jó megoldás” megtalálása után az elért “teljesítményünket” vagy elégedettségi szintünket már csak legfeljebb 15-20 százalékkal tudjuk javítani, ami azonban az addig befektetett munka, energia, pénz stb. háromszorosát-négyszeresét követeli meg. Léptessük hát elő magunkat “elég jó szülőkké”, ismerjük el, hogy nekünk, szülőknek is vannak igényeink, törődjünk bátran a saját boldogságunkkal is. Az igazán jó szülőnek nemcsak joga, de egyenesen kötelessége a rendszeres kikapcsolódás, feltöltődés, hiszen fáradtan, kiégetten, mártírkodva esélyünk sincs normális szülőként léteznünk.

Miután kellő gondossággal elláttuk a gyermekeinket, fordítsuk figyelmünket magunkra és párunkra. Menjünk el együtt ide-oda, foglalkozzunk a hobbinkkal vagy új dolgokkal, keressük nyugodtan a barátaink társaságát (és próbáljunk lehetőleg nem egész idő alatt a gyerekünkről mesélni). Mindenekfelett pedig ne mulasszuk el, hogy olykor egymásra is nézzünk. Mosolyogjunk és mondjunk egymásnak szerelmes szavakat – ez nemcsak a saját párkapcsolatunk, de a gyerekeink javára is válik, és később többszörösen megtérül.

Szeressük önmagunkat is – a legjobb út, hogy igazán jó szülőkké váljunk!A bizonyított minőség az igazán jó minőség

Ami pedig a házimunkához nélkülözhetetlen termékeket illeti, itt is igazolt a régi bölcsesség: a bizonyított minőséghez való ragaszkodás többszörösen megtérül. Az érzékeny bőrű gyermekek és kisbabák ruháinak öblítéséhez a Silan Sensitive ideális választás. Kíméletes összetevői minden érzékeny bőrű családtagunk számára biztosítja a megfelelő gondoskodást. A felesleges és időt rabló kísérletezgetés helyett nyugodtan bízzuk magunkat arra a minőségre, amely már több millió édesanyánál bevált és bőrgyógyászatilag is igazolt, amelyet most már az Európai Allergiakutató Alapítvány (ECARF) is ajánl.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top