Család

Öntudattréning leendő anyáknak

Az első és legfontosabb dolog: higgy önmagadban! (Persze nem csak babaügyekben…) Amikor a babádról (és rólad) van szó, csak magadra hallgass. Ha úgy érzed, valaminek még nem jött el az ideje, akkor várd ki a megfelelő pillanatot. A kisbabák ugyanis valóban napról napra változnak, így lehet, hogy nem is kell már olyan sokat várni…

A rossz nyelvek említenek bizonyos női megérzéseket, nos, ezeket próbáld felfedezni önmagadban és meghallani. Nekem például, mióta gyerekeim vannak, a megérzéseim fokozottabban működnek. Nem is csoda, hiszen minden baba más, minden anyuka más, és minden szituáció, környezet, rokonság más, így a babázást és az anyaságot sem lehet könyvből megtanulni. Sok-sok dolgot neked kell kialakítanod a saját és a babád igényei szerint.

Természetesen jó, ha kapsz tanácsokat, de ezeket sose vedd készpénznek, és csak akkor tegyél úgy, ha valóban jónak érzed. A gyerekneveléshez és a focihoz ugyanis mindenki ért. Boldog-boldogtalan, rokon, barát, ismerős ontani fogja a “tapasztalatait”, hogy “segítsen”. Az tehát a legjobb, ha mindent szépen meghánysz-vetsz, különben az lesz a vége, hogy: “ez a te ötleted volt”, és… a többit nem írom ide, de ha nem vagy ügyes, még egy-két, addig jól működő kapcsolatodat is tönkreteheted, és ami fő: saját magadnak pedig felesleges stresszt okozol.

Vedd tudomásul, hogy te tudod legjobban, mi jó a babádnak, és légy bátor, és tegyél is meg mindent, és vállald a felelősséget. (Ne félj egy cseppet se: az újszülöttek stramm élőlények, sokat bírnak, és természetesen szólnak, ha valami nem stimmel, tehát bátran próbálkozhatsz.) Így lehetsz tudatos, öntudatos, rendszeres, okos anya; mert ha mindig valaki más tanácsára vársz és azt követed, akkor hol ezt, hol azt fogod tenni, és akkor aztán nagyon kaotikus lesz a helyzet, és ez se neked, se a babádnak nem jó. Se a férjed, se anyukád, se anyósod nem ismeri jobban a babádat, mint te, hiszen te vagy vele egész nap.

Tudd azt, hogy az első év (legalább az első) minden babánál arról szól, hogy mindig minden változóban van. Ezt úgy értem, hogy mire kialakulna egy rendszer, addigra meg is változik. Vagyis: ha mondjuk három napon keresztül mindig tízkor aludt el, akkor a negyedik nap már biztos, hogy semmiképp sem akar tízkor elaludni. És így tovább. Ezt az állandó változást pedig csak egy anyuka tudja követni, senki más.

De csak akkor tudja követni, ha a babájára figyel (és persze magára). Félre kell tenni minden mást és mindenki mást….

A teljes cikket a Nő Feleség Anya blogon találod.

Öntudat tréning leendő anyáknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top