Család

Párkapcsolati próbák – a tiéd mit áll ki?

Nem az élet nagy próbatételeire gondolunk, hanem a mindennapi élet apróságaira. Hiszen lássuk be, minden azokon áll vagy bukik.

Ha szoktál süteményt sütni, akkor tudod, hogy egy fogpiszkálót a tésztába szúrva meg tudod állapítani, hogy megsült-e, vagy még félig nyers. A párkapcsolatokban is vannak olyan kérdések, amelyek “fogpiszkálóként” működhetnek. Vagyis ha felteszitek ezeket magatoknak és őszintén válaszoltok is rájuk, akkor kiderülhet, hol vannak még hiányosságok, min lenne érdemes változtatni. Nem arról van szó, hogy vannak rossz és jó válaszok, mert minden válasz közelebb visz a teljes megértéshez. Nincsenek helyes és helytelen válaszok sem, hiszen mindenkinek mások az igényei, másutt van a tűréshatár, másra ugrik. Csak azért jó, ha tudjuk néha egy kicsit távolabbról nézni a saját helyzetünket, hiszen akkor a javítani valókra is jobban ráláthatunk.

A hang-próba
Bármennyire is közhelyesen hangzik, megfelelő kommunikáció nélkül minden kapcsolat halálra van ítélve. Nem lehet egyszerűen ülni és bámulni a másikat éveken-évtizedeken át (még akkor sem, ha akkora közöttetek az összhang, hogy kitaláljátok a másik gondolatát is).
Képes vagy megnyílni a másiknak? Felemelni a hangodat, ha úgy hozza a helyzet? Vagy csak kiabálva tudsz vele beszélni, mert “egyszerűen nem hall meg máshogy”? Ha beszél a másik, végighallgatod, vagy minduntalan a szavába vágsz? Kijavítod azt, ahogy beszél? Egyáltalán, kellemesnek találod a hangját?

A mikrofon-próba
Volt már lehetőségetek arra, hogy elmenjetek együtt karaokézni, és mikrofont a kezetekbe kapva elénekelni egy dalt, ráadásul józanul? Ez egy olyan helyzet, ami sokkal többet mutat meg rólad és a közöttetek lévő viszonyról, mint gondolnád.

Váltál már nevetségessé előtte? Hogyan reagáltatok egy olyan helyzetre, amikor ki kell állnod a másik elé, és meg kell mutatni valamilyen tehetségedet? Kigúnyolt már a másik? Hogyan viseled a kritikáját? Egyáltalán szokott kritizálni, vagy teljes mértékig elfogad olyannak, amilyen vagy?

A további próbákért és a teljes cikkért látogasd meg a Hogyan éld az életed? blogot.

Párkapcsolati próbák - a tiéd mit áll ki?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top