Család

Fél szívvel született Döme

"Azért kértem segítséget, hogy ez a kicsi ember három napnál tovább lehessen köztünk itt, a földön" – mondja annak a babának az édesapja, aki fél szívvel jött a világra.

“Ez a pici kislegény harcol az életéért. Az orvosok lemondanának róla, de ez lehetetlen. Aki anya vagy apa, az tudja jól, miért!” – így kezdi levelét az az édesapa, akinek kisfiáról születése után lemondtak az orvosok. Ahogy az édesapa emlékszik erre: “Pici Döme megszületett szülei nagy örömére, majd két napra rá közölték, hogy a kicsi fél szívvel jött világra, és csak pár órája van, engedjük el! Ugye ez nem lehetséges??? Tudjuk, mi, szülők! Olvastuk, hallottuk, volt rá példa, sokan túlélték, műtétek sora, de sikerülhet! Igen, pénz kérdése is, mert abból kevés van, de nem hiszem, hogy ezen kell hogy múljon!”
Döme történetét a Tégy jót! weboldal tette közzé, itt kuponvásárlással lehet segíteni egy-egy jó ügyet. De arra is adott a lehetőség, hogy valaki közvetlenül a szülőknek utaljon pénzt. Erre nagy szükség van, hiszen sokféle műtétet nem végeznek el ingyen. Eddig több százezer forint gyűlt össze, így a kisfiút meg tudták műteni, de az apa elmondása szerint még több műtét és egyéb kezelés vár rá, s ezeket a család nem tudja saját erőből kifizetni.

Felhívtuk az édesapát, Komjáthi Barna Jánost, aki elmondta, hogy kisfia most a Szegedi Klinikán fekszik. “Döme állapota stagnál, az orvosok most gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy azt az egy kamrát meg tudják erősíteni. A professzor úr nagyon bizakodó, mi pedig hiszünk neki, több ilyen műtétet csinált már… Mi mindenáron azt szeretnénk, hogy megműtsék, bármennyi esély van is a sikerre, már csak az lebeg előttem, hogy Döme közöttünk maradjon.”

Fél szívvel született Döme

A Tégy jót! oldalt (ahol a Döméhez hasonló kéréseket teszik közzé) Ganyi Károly szerkeszti, aki saját példájából kiindulva hisz az emberek jóságában.
Ő súlyosan mozgáskorlátozott, mivel az üvegcsontúság súlyos változatában szenved: csontjai kis mozdulatoktól is eltörhetnek – sajnos már több mint száz törése volt, most harmincéves. “Egy idő után nem számoltuk” – mondja. Károly a szüleivel él, ők segítenek neki a mindennapokban, de mivel felemelni nehezen tudják, nem tudták levinni őt a lépcsőn. Károly első alkalommal  ezért fordult a nyilvánossághoz: egy lépcsőjáró liftre próbált összegyűjteni 1,3 millió forintot. Ez végül tizenegy hónap alatt sikerült neki kuponvásárlásból, kupakgyűjtésből, és… “jószívű emberek adományaiból” – ahogy ő mondja. “Akkor úgy éreztem, valahogy illik viszonoznom a sok jót, amit kaptam az emberektől.” És egy támogatójával együtt kitalálta; 2013 októbere óta a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvánnyal közösen működteti a Tégy jót! oldalt. Ennek köszönhető például az is, hogy Döme esetében hatszáz támogatótól háromszázezer forint gyűlt össze. A Tégy Jót! munkája azóta sem állt le, folyamatosan indulnak új gyűjtések.

Károly állapota most stagnál, de ez jó ahhoz képest, hogy – ahogyan fogalmaz – “az orvostudomány szerint élnem sem kéne”. “Hál’ istennek, jó családban nőhettem fel, mindent megtesznek értem.”
A Tégy jót! weboldalon keresztül az átlagosnál nyugodtabban adományozhatunk, hiszen Károlyék minden történetet ellenőriznek. A kérelemhez zárójelentést, fényképet kell csatolnia a kérelmezőnek, akivel közösségi oldalon tartják a kapcsolatot és követik az összegek utóéletét: “A legutóbb egy kisfiúnak szemüvegre gyűjtöttek az emberek. Később egy adományosztás alkalmával magam láttam rajta, nagyon boldog volt!”

Mint Károly elmondja, sok szülő egyedül marad ebben a társadalomban a problémájával. “A kezelések, fejlesztések, műtétek olyan drágák, hogy nem tudják finanszírozni. De ahhoz képest, hogy sokan úgy tartják, a mai ember érzéketlen, mi az ellenkezőjét tapasztaljuk. Mindig van, aki bízik bennünk, a gyógyulásban, és gondol másokra.”

Ha támogatni szeretnéd Döme kezelését, ide utalhatsz az édesapának:
K&H Bank Zrt., Komjáthi Barna János 10401017-86755468-85901008
A Tégy jót! oldalt pedig itt éred el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top