Család

Kevesen igényelték eddig a gyed extrát

Nagy hírverés volt tavaly a gyed extra körül. Most megvannak az első eredmények: hányan éltek a lehetőséggel.

Szép reményekkel fogadták el a gyed extrát tavaly év végén. Ez az az intézkedés, amely ettől az évtől lehetővé teszi, hogy az anyák a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalhassanak munkát a gyermek egyéves kora után. (Eddig a gyed ideje alatt nem lehetett dolgozni, a gyes mellett pedig – a gyermek egyéves kora után – legfeljebb heti 30 órában.)
A kormány ezzel tervezte ösztönözni a gyermekvállalást és támogatni a kisgyermekes szülők visszatérését a munkaerőpiacra.

Újdonság volt az is, hogy 2014-től a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár gyed bizonyos feltételek mellett. Ennek összege – ha a hallgató még nem dolgozott korábban – vagy a minimálbérrel, vagy a garantált bérminimum 70 százalékával egyenlő.

Nos, most megvannak az első eredmények, hogy mennyire népszerű a törvénymódosítás: januárban a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak (mármint hivatalosan), tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével – írja a szerdai Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hivatkozva.

Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint februárban 3820-an részesültek munka mellett gyedben. Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló – olvasható a lapban.

Az egyetemistákat, főiskolásokat kevésbé érdekelte a dolog – nyilván kevesebben is vannak: mindössze öt anyuka igényelte az új típusú támogatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top