Család

Képességfejlesztő játékok – mi alapján döntsünk a vásárláskor?

Bár a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe eredetileg egyáltalán nem az ajándékozásról szól, sok szülő mégis kihasználja az alkalmat, hogy gyerekeinek ilyenkor kisebb-nagyobb meglepetésekkel kedveskedjen. A csemetéknek amúgy a kertben eldugott hímes tojás és csokinyuszi keresése önmagában is pompás játék és maradandó élmény lenne, de ha ezen felül is szeretnénk még őket megajándékozni valamivel, akkor válasszunk hasznos, okos és tartalmasan szórakoztató játékot.

A játék a gyerekek lételeme. Ezen keresztül szerzik első fontos, életre szóló tapasztalataikat a világról, általa tanulják meg a közösségi élet szabályait, a győzelem és vereség érzését, az együttműködést. A jó játék fejleszti az érzelmi intelligenciát és kommunikációs képességeket, gondolkodásra késztet, erősíti a családi kötelékeket, formálja a személyiséget és az ügyességet, támogatja a fizikai fejlődést, és számos olyan képességgel vértezi fel a gyermeket, amelyek segítik majd őt, hogy megfelelhessen a felnőtt élet kihívásainak.

Képességfejlesztő játékok – mi alapján döntsünk a vásárláskor?
 

A játék sokféle lehet: megvásárolhatjuk boltban, de közösen is elkészíthetjük, sőt olyan is akad, amihez semmire nincs szükség, csak agyra, szívre, lélekre és ügyes lábakra, kezekre. A boltokban kapható játékok színes kavalkádját látva nehéz eldönteni, mi a lenne a legmegfelelőbb a gyermekünknek. A döntést több szempontot mérlegelve érdemes meghozni.

Melyik a legjobb játék?

Az első, hogy milyen a gyermek érdeklődési köre. Különösen kicsi korában fontos, hogy olyan játék kerüljön a kezébe, ami leköti a figyelmét, hiszen ilyenkor még nem a stratégiai gondolkodás fejlesztése a fő szempont, hanem az, hogy a gyermek kedvvel, magabiztosan és élvezettel játsszon. A játéknak nem kell feltétlenül nevelési eszköznek lennie: engedjük, hogy olyan játékai legyenek a gyermeknek, amikre nagyon vágyik, hiszen így érzi, hogy figyelünk rá, figyelembe vesszük az igényeit, és érvényesülhet az ő akarata is.
De ne essünk át a ló túloldalára: nem kell megvenni mindent, amire a kölök rábök a boltban. Egyrészt azért, mert közel sincs annyi játékra szüksége, mint amennyit birtokolni szeretne – minél több van neki, annál többet akar majd felhalmozni mellé –, másrészt mert ha sok játéka van, akkor azok értéke egyre csökken majd a szemében. Gyorsan elunja majd magát köztük, és épp a lényeg veszik el, az elmélyült “játszás”, amin keresztül tanul és fejlődik.
Harmadrészt azért sem kell mindig mindent megkapnia, ha mert ha folyton engedünk a gyermek akaratának, hamar előbújik belőle a kis zsarnok, és azon kapjuk magunkat, hogy önző, követelőző és hálátlan fiatal lett belőle. Akkor járunk el helyesen, ha nem sok köbméternyi játékkal dugítjuk el a gyerekszobát, hanem gondosan megválogatott, a gyerek érdeklődését kielégítő, tehetségét támogató játékokat kap, de hogy ne váljon egyoldalúvá, “megkínáljuk” időnként más területeket fejlesztő játékokkal is. A legfontosabb pedig, hogy mindig szánjunk időt rá, hogy leüljünk és közösen játsszunk vele, lépjünk be az ő világába, és engedjünk neki betekintést a mienkbe.

Képességfejlesztő játékok – mi alapján döntsünk a vásárláskor?
 

A következő szempont a gyermek életkora. Piciknél a biztonság az elsődleges, 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészeket tartalmazó játékokat. Náluk komoly veszélyt jelent a fulladás, mivel hajlamosak mindent a szájukba venni. A játékok dobozán található korhatárjelzést ezért is tanácsos figyelembe venni! Ezenkívül kerüljük a polikarbonát (PC) alapú (7-es jelzésű) és a PVC-ből (3-as jelzés) készült darabokat is, mert mérgező anyagokat tartalmaznak. Fajátékoknál a natúr termékeket részesítsük előnyben, vagy azokat, amiket természetes festékkel kentek be, így elkerülhető, hogy illékony szerves vegyületek kerüljenek a gyerek szervezetébe. Általában az erős szagú játékokat hagyjuk inkább a polcon.
Az egészség és biztonság az idősebb gyerekek játékszereinél is fontos szempont, de itt már képbe jöhet a fejlesztés szándéka is. A térlátást, statikai képességeket jól fejlesztik a különféle építőjátékok, kockák, kirakósok; ezekkel az alapvető fizikai törvényekről szerezhet tapasztalatot a gyermek. A puzzle a beszédkészség és logikai kapcsolatok erősítésére is alkalmas, de hasznosak ebből a szempontból a történetmesélős játékok, illetve minden olyan társasjáték, ahol kommunikálniuk kell a résztvevőknek. Egy kis leleménnyel minden képesség fejlesztésére találhatunk megfelelő játékot, legyen az a mozgás, a kézügyesség vagy a gondolkodás, memória, logika területe. Ez utóbbi háromhoz számos nagyszerű és jól bevált játék létezik.

A nagy varázslat – a táblajátékok

Ez a terület azért is különleges, mert a logikai, stratégiai játékok egész életünket végigkísérhetik, míg a csattogós lepkét a jó esetben egy bizonyos életkor felett már hanyagoljuk. A nagy múltú, hagyományos táblajátékok a felnőtteknek is sok örömet szereznek, a gyerekek pedig masszív, megbízható készségek sorát sajátíthatnak el belőlük.
 
Képességfejlesztő játékok – mi alapján döntsünk a vásárláskor?

K. Nagy Emese, a táblajátékok iskolai, gyermekfejlesztő alkalmazásának szakértője szerint “a táblajátékot játszó, azokban versenyző gyermekek nemcsak matematikából lesznek jobbak, hanem nyíltabbakká, bátrabbakká válnak, megnő az igazságérzetük, a szociabilitásuk. A játékok megismertetésekor, a szabályok értelmezése vagy a közös játszmaelemzések során számtalan egyéb információ és tudás adható át más tantárgyak anyagaiból is úgy, hogy közben nem is érzékelik a gyermekek a tanulás »munkafáradságát«”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top