Család

Ítéletidő lesz a hosszú hétvégén

Az előrejelzések szerint az előttünk álló hosszú hétvégén jégeső és felhőszakadás is várható. Szombaton komoly lehűlés érkezik viharos erejű széllel.

Jól fontoljuk meg, milyen programokat tervezünk a hosszú hétvégére, mert az előrejelzések szerint ragyogó napsütés helyett jégesővel, zivatarokkal és komoly lehűléssel kell számolni.

Csütörtökön, május elsején és pénteken továbbra is megmarad időjárásunk kora nyári jellege. A többórás napsütést elsősorban a délutáni órákban zavarhatja meg majd erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és ekkor elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak az ország területén. A mérsékelt légmozgás csak zivatarok idején erősödhet meg. Az enyhe, 10 fok körüli hőmérsékletű hajnalokat követően a legtöbb helyen 25 fok közelébe, helyenként kevéssel 25 fok fölé melegszik délutánonként a levegő.

A legfrissebb számítások szerint szombaton egy hidegfront éri el az országot, mely térségünk fölött hullámot vetve várhatóan csak lassan vonul át, így a hétvége hátralévő részének időjárását döntően meghatározhatja.  A kezdeti napos időszakokat követően délnyugat felől egyre gyakrabban erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az északira, északkeletire forduló szelet egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, erős, zivatarban viharos lökések is. A front előtt az ország nagy részén még 20 fok fölé melegszik a levegő, a Dunántúl nyugati felén azonban várhatóan már nem éri el a 20 fokot a csúcshőmérséklet.

Vasárnap – viszonylag még nagy bizonytalanság mellett – kellemetlenül szeles, többnyire borongós, sokfelé csapadékos időjárás előjelei mutatkoznak, elsősorban az ország délkeleti felén hullhat nagy területen jelentős mennyiségű eső. Alaposan visszaeshet a hőmérséklet, a legmelegebb órákban is mindössze 9 és 17 fok közötti értékeket mérhetünk, ám a viharos szélben még ennél is alacsonyabb lehet majd hőérzetünk.

Forrás: Időkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top