Család

Ötévesen szörföl először a magyar gyerek

A te gyereked használhatja egyedül a netet?

A kutatások szerint a gyermekek többsége idehaza is már az óvodáskor végén, öt-hat éves korában leül a számítógép elé, és ismerkedni kezd az internettel. A döbbenetes az, hogy többségük egyedül teszi ezt: beállítanak neki egy játékot, aztán egyedül hagyják, vagy egy idősebb testvérrel. Teljesen ismeretlen világba csöppennek, ahol arra kalandoznak, amerre akarnak, és jellemzően senki nem készíti fel őket a váratlan, szokatlan, esetleg ijesztő helyzetek kezelésére. Persze most az “átlaggyerekről” szólunk, de nyilván nagyon sok a felelős szülő, aki egyáltalán nem engedi a “gépezést” ilyen pici korban, vagy ha igen, ott ül a gyermeke mellett.

Csakhogy… lehet az internet egyszerre élményszerű és biztonságos egy gyerek számára? Ma már rengeteg szűrőszoftver létezik, de ezek csak tiltanak, nem magyaráznak. Civil szervezetek (köztük az UNICEF és a Gyermekmentő Szolgálat) a UPC kezdeményezésére most létrehoztak egy új weboldalt a célra, itt csábító tartalmakba csomagolva igyekeznek átvinni “az üzenetet”: mire figyeljenek a gyerekek. (Emellett a szülőknek is kínál megoldásokat arra, hogy tiltás nélkül vezethessék rá a kicsiket arra, miként kerüljék el a veszélyes helyzeteket.)

A gyermekpszichológusok és pedagógusok közreműködésével készülő Otthon a neten site több korosztálynak szól: az olvasni még nem tudó öt-hat éveseket felfedezőknek nevezi, nekik  hangos animációs anyagokat, kisfilmeket kínál, a nyolc-tizenkét éves “kalandozóknak” pedig játékokat, zenéket ad, de a tanulásban is igyekszik segíteni.
Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus szerint nemcsak a szülői szeretet és az elfogadás ad biztonságot a gyermeknek, de a határok megfelelő megismertetésének is fontos szerepe van. Mint mondja, nincs ez másként az internethasználat terén sem. “Ne az eszközzel harcoljunk, mert nem fogunk nyerni! Gyermekeinket segítsük  abban, hogy úgy ismerjék, használják és élvezzék a netet, mint az otthonukat; tudják, mire van és mire nincs szükség, mi a hasznos, mihez szabad hozzányúlni, s mi az, ami veszélyes” – tette hozzá dr. Csépe Valéria, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke.

Itt is kaphatsz segítséget:
Internet Hotline
Safer Internet program

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top