Család

Vért adni jó!

A nyárról leginkább a Balaton, egy jó lángos és egy finom fagyi jut eszünkbe. Bárhová megyünk, mindenütt fesztiválokba, jobbnál jobb közösségi programokba botlunk. Gondoltátok volna, hogy a véradás is lehet egy jó közösségi program? Ugye nem? Pedig így van.
Vért adni jó!

Kata barátnőm nagy véradó, még az egyetemen kapott rá, azóta nincs olyan fesztivál, ahol ne adna vért, amikor teheti. Azt mondja, számára ez a világ legtermészetesebb dolga, és nem is érti, hogy sokan miért húzzák a szájukat. Fél óra alatt túl van rajta, és közben három beteg embernek segíthet. Legutóbb rávette a testvérét és a párját is, hogy csatlakozzanak hozzá. Azt mondta, óriási plusz töltetett adott, hogy együtt segíthettek.

Vért adni jó!

A Magyar Vöröskeresztnél mosolyogva hallgatták történetemet, mint mondják, szerencsére egyre többen gondolkodnak így. Igaz, a nyári hónapokban csökken a véradói aktivitás, ennek oka, hogy sokan szabadságra mennek. A Vöröskereszt éppen ezért igyekszik követni a véradókat, a nyári hónapokban minden nagyobb fesztiválon, rendezvényen, sőt a vízpartok közelében is szervez véradásokat.

Vért adni jó!

A nyár hátralévő részében egy figyelemfelhívó kampányt is indít a Vöröskereszt a “Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt!” elnevezéssel. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jól megérdemelt pihenés előtt, közben vagy utána is szakíthatunk egy kis időt véradásra.

Úgy tűnik, itt a remek alkalom, hogy megejtsem életem első véradását, de követve Kata példáját én sem egyedül érkezem. Ha ti is kedvet kaptatok, akkor a www.veradas.hu vagy a https://www.facebook.com/onkentes.veradas oldalon kiválaszthatjátok a számotokra alkalmas helyszínt és időpontot.

Vért adni jó!

Véradókisokos

  • A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, a TAJ-kártya és a lakcímkártya.
  • Vért adni 50 kilogramm felett és 18 és 65 éves kor között lehet.
  • A véradás nem vérvétel, előtte egyél és igyál bőven folyadékot.
  • Két véradás között 56 napnak kell eltelnie.
  • A tetkó és a piercing nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.
  • A véradás egyben szűrővizsgálat is, visszajelzést kapsz egészségügyi állapotodról.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top